Avatar uživatele
Lásenka

Proč jsou perníčky tvrdé?

Proč po upečení jsou tvrdé a změknou až po několika dnech, týdnech, čím to je?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, rynek878 před 5114 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
rynek878

Pravý perník je charakteristický mimo jiné tím, že záhy po upečení ztvrdne a chvíli trvá, než získá požadovanou vláčnost – při dobrém uskladnění asi 14 dnů.
Perníčky naskládejte do kameninové nádoby, plechové krabice nebo kartonové krabice vyložené alobalem a uložte na chladném místě. Dobrým pomocníkem je jablko, vložené k perníčkům. Vyberte jablko zdravé a nepoškozené, aby na něm nebyla plíseň nebo hniloba, a pravidelně je kontrolujte. Neskladujte perníčky blízko cibule, česneku, sušených hub a jiných aromatických potravin nebo se dočkáte nevítaných příchutí a vůní.

Co dělat, když perníčky nezměknou včas?
No, někomu tvrdý perník nevadí, ale pro ty, co se bojí zubaře, mám jednoduchou a účinnou radu. Vložte několik kousků perníku do keramické, kameninové nebo porcelánové mísy a mísu přikryjte vyždímanou utěrkou namočenou v horké vodě – určitě změknou.

link:

Zdroj: http://www.hobby-info.cz/art.php?id=per­niky

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek