Je to „tradice“. V dávnějších, i méně dávných dobách, nebývalo maso každý den, tím méně k večeřím… Jedlo se střídměji, zdravěji. Neděle byl svátek a tak bývalo něco s masem… Hodně masa… když bylo. Taky neděle bývala doba, kdy se rodina více scházela u stolu. A další a další historické souvislosti.
0 Nominace Nahlásit |
Pátek býval bezmasý, postní den (katolíci).
Česká země byla po bitvě na Bílé hoře násilně pokatoličtěna.
Později i v jídelnách (zejména školních) bylo úterý nebo čtvrtek
bez masa.
Když začaly ženy pravidelně chodit do zaměstnání, nevařívaly se
běžně teplé večeře v týdnu.
V sobotu se pralo (valcha, pračka, máchalo se ručně ve vaně apod.),
gruntovalo.
Nebyl čas na přípravu časově náročné krmě..
Také ve středu se „uklízelo“ (prach, vytírání, vysávání atd.).
Dokonce v NDR měly ženy kratší pracovní dobu, na úklid a práce
v domácnosti. V obchodech bývalo otevřeno jen do 12 hodin, ve větších
městwch a obchodních domech do 15. hodiny.
V neděli se rodina scházela u sstolu (pokud v nedávných časech
nepracoval některý člen domácnosti ve směnném provozu. Ten u stolu
chyběl.
V neděli se také peklo sladké, bábovka, koláče buchty apod.
V chudších rodinách bývalo kdysi (viz. Edison maso sotva 1× týdně.
Neděle se světila, odpočívalo se, nepracovalo. Lidé chodívali do
kostela na mše.
Neděle byla „svátkem“ a tedy k obědu masitý "slavnostnější"pokrm
(tam, kde si to mohi dovolit).
To vše souvisí s předmětem ZŠ, kterému se říká Dějepis 😁
Kdp byl vnímavý, dával pozor při výuce, zajímal se si toto vše zcela
logicky umí odvodit!
Vy si konzumujte v naděli, co je Vám libo.
0
před 2013 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kde nebo u koho to je zvykem?
Spíš to zvykem bývalo. Dnes už to nevídám.
0
před 2013 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |