Avatar uživatele
dust8

Proč je zvykem mít na oběd v neděli něco s masem, když už je to po letech dost trapné a ohrané?

Zajímavá 0 před 2013 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Edison

Je to „tradice“. V dávnějších, i méně dávných dobách, nebývalo maso každý den, tím méně k večeřím… Jedlo se střídměji, zdravěji. Neděle byl svátek a tak bývalo něco s masem… Hodně masa… když bylo. Taky neděle bývala doba, kdy se rodina více scházela u stolu. A další a další historické souvislosti.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Pátek býval bezmasý, postní den (katolíci).
Česká země byla po bitvě na Bílé hoře násilně pokatoličtěna.
Později i v jídelnách (zejména školních) bylo úterý nebo čtvrtek bez masa.

Když začaly ženy pravidelně chodit do zaměstnání, nevařívaly se běžně teplé večeře v týdnu.
V sobotu se pralo (valcha, pračka, máchalo se ručně ve vaně apod.), gruntovalo.
Nebyl čas na přípravu časově náročné krmě..
Také ve středu se „uklízelo“ (prach, vytírání, vysávání atd.). Dokonce v NDR měly ženy kratší pracovní dobu, na úklid a práce v domácnosti. V obchodech bývalo otevřeno jen do 12 hodin, ve větších městwch a obchodních domech do 15. hodiny.
V neděli se rodina scházela u sstolu (pokud v nedávných časech nepracoval některý člen domácnosti ve směnném provozu. Ten u stolu chyběl.
V neděli se také peklo sladké, bábovka, koláče buchty apod.
V chudších rodinách bývalo kdysi (viz. Edison maso sotva 1× týdně.

Neděle se světila, odpočívalo se, nepracovalo. Lidé chodívali do kostela na mše.
Neděle byla „svátkem“ a tedy k obědu masitý "slavnostnější"po­krm (tam, kde si to mohi dovolit).

To vše souvisí s předmětem ZŠ, kterému se říká Dějepis 😁
Kdp byl vnímavý, dával pozor při výuce, zajímal se si toto vše zcela logicky umí odvodit!
Vy si konzumujte v naděli, co je Vám libo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
nyjono

Kde nebo u koho to je zvykem?
Spíš to zvykem bývalo. Dnes už to nevídám.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek