Tuhé mýdlo se za normální teploty rozpouští jen pomalu. Urychlit se to dá tak, že mýdlo nastrouháme a mícháme v horké vodě. Takto v podstatě dřív praly prádlo naše babičky a používaly mýdlo s jelenem. Jinak se tekuté mýdlo dřív vyrábělo zmýdelněním tuku pomocí louhu draselného, namísto sodného.
0 Nominace Nahlásit |
Nejsme si jist zda takhle tekuté mýdlo vyrobit jde. Mám zkušenost
s výrobou „pracího slizu“ – nastrouhaný jelen + krystalová soda +
vařící voda.
Po rozmíchání a vychladnutí se nic dole neusazuje. Mýdlo nezůstane
tekuté, vznikne z toho po vyhladnutí jakési želé. Nejsem si jist, zda by
se dalo pumpovat z lahvičky. (možná kdyby se dalo víc vody, zůstane to
tekuté, ale to už bude pořádně naředěné)
0 Nominace Nahlásit |
Keplere, takže teoreticky, když nespěchám, stačí zbytky tuhého mýdla
naházet do vody a čekat?
Protože mýdlo je usazené v dolní části nádobky a před použitím
pumpičky je potřeba s obsahem v nádobce zamíchat.
Čím to usazování odstranit? Dík
podle mně ta tekutá mýdla nejsou klasická mýdla svým složením. Jsou založeny na trochu jiných látkách.