Když se hodlám něco upéct nebo usmažit(perníčky, palačinky a nebo bretaňské GALETKY), naštve mě, když v receptu vidím napsané např. odležet 2 hodiny.. Vůbec nevím, proč bych to měla dělat!
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 3759 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Těsto se dává odležet do špajzu , lednice apod. Na několik hodin (1, 2,
12, 24h),
perníčky třeba i na několik dní (2 – 5 ve špajzu apod.).
Odležet se nechávají i těsta bez kvasnic!!! Například i těsto linecké,
na některé štrůdly dokomce i na palačinky s rumemv těstě :) –
alespoň 20 minut
Těsto musí „zkvasit“ – fermentovat, pak se též nelepí, je vláčné,
netrhá se a dobře se s ním pracuje.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Fermentace
Viz. perníčky
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pern%C3%ADk
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?johana 56 Nahlásit |
2Kdo udělil odpovědi palec? Dochy, abendsbrot23
před 3759 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Protože do tohoto těsta dáváš kvasnice – a ty potřebují nějaký
čas k ´bujení´.
😉
Pokud bys použila prášek do pečiva, bylo by „odležení“ škodlivé.
0 Nominace Nahlásit |
Odležet se nenechává kynuté těsto, to se nechává vykynout v teple. Odležet se nechávají některá těsta, kde je důležité aby se z mouky uvolnil lepek (řádově desítky minut), u některých těst aby se uvolnila chuť z koření (myslím, to jsou pak hodiny).
Podle mých zkušeností to odležení na pár desítek minut moc velkou roli nehraje. Znát to bude, ale palačinky třeba většinou dělám ihned a také to jde.
0
před 3759 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jednak škrob v mouce nasaje vodu a rozleží se chuť koření a cukru.
0
před 3756 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |