Avatar uživatele
zjentek

Přepuštěné máslo „ghí“ se dále nekazí?

„Přepustil“ jsem si 1kg másla (vyrobil tzv. ghí, jak říkáme u nás na Moravě) a byl bych raději, kdyby mohlo zůstat uskladněno někde v kuchyni mimo lednici, v rámci úspor místa v lednici. No ale v kuchyni se mně teplota běžně pohybuje okolo 27°C, v tomhle počasí a když je venku extrém, jakože fakt bývá, tak i výš! Co poradíte? Je možný nechat ghí volně v kuchyni při týhle teplotě cca do Dušiček, než jej všechno spotřebuji?

Zajímavá 0 před 1958 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ghí má sice delší trvanlivost i mimo lednici, ale ne za vyšších teplot. Správně připravené a dokonale přečištěné ghí, které je uchováváno v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě, vydrží měsíce.
https://www.proz­dravi.cz/ghi-prepustene-maslo.html?ut­m_source=Sklik&ut­m_medium=cpc&ut­m_campaign=PROZ­DRAVI&utm_ter­m=p%c5%99epu%c5%a1t%c4­%9bn%c3%a9+m%c3%a1slo+gh­%c3%ad

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
nyjono

Také záleží na tom, kolik hodin jsi máslo přepouštěl. S tím souvisí ta trvanlivost za pokojových teplot.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Přepouštěl jsem tak dlouho, až zkaramelizovala veškerá sušina, přefiltroval přes plátýnko a zůstal opravdu čistý, zlatavý tuk.

Keplere- ne za vyšších teplot? Jakpak to v tý Indii dělají, když tam mají nádoby plné ghí celoročně uskladněny ve stínu, kde se průměrná teplota pohybuje někde okolo 40°C? (Letos tam mají fakt hódně teploučko, protože lidstvo pro to dělá, co umí, ale ghí se přesto drží v kondici!)

před 1958 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek