http://imageshack.us/photo/my-images/33/img0220ee.jpg/
Zajímalo by mě, co si to vlastně pěstuju na okně. Máma tomu říká
citronová máta, ale chutná a voní to citronově, máta v tom cítit není.
Lístky světle zelený až dožluta, drsnější, jakoby struhadlový. A je
z toho fantastickej čaj. A citronová tráva by to být neměla, protože ta
snad má lístky jako tráva… Dík! :o]
Doplňuji:
Páni, Pájo, díky za perfektní a vyčerpávající odpověď. Přesně něco
takového jsem potřebovala!
Venkovan: No jo, já se občas ztrácím. Většinou ale zase najdu cestu
zpět… Bylo rušné léto a na Internet nebylo tolik času. Ale je fajn
vědět, že si někdo mé nepřítomnosti všiml :o] Pokusím se to napravit a
aspoň občas se ukázat… :o]
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 10Pro koho je otázka zajímavá? annas, manon, aramah, johana 56, hanulka11, Deli, Pájo, Wang, MA-SU-KA, anonym před 4439 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Podle mě to nemá s mátou nic společného. Typický pro rostliny čeledi Lamiaceae (hluchavkovité), kam i máta patří, je totiž přímý stonkem čtvercového průřezu. A to u téhle rostliny (alespoň podle fota) nevypadá, že by měla.
Asi to je ALOISIE TROJLISTÁ / SPORÝŠ CITRÓNOVÝ
Pochází z Jižní Ameriky, Uruguaye, Argentiny a Chile. Polo-otužilá opadavá trvalka, vysoká 1–3m, široká až 2,5m, drobné bílé kvítky s fialovým nádechem se objevují počátkem léta, listy silně voní po citrónu. První dva roky pěstujeme v květináči, poté lze vysadit na chráněné místo na zahradu – ideální je u slunné zdi. Má ráda teplé a vlhké podnebí, půdu volíme vzdušnou, lehkou, teplo
Teplota nesmí klesnout pod 4°C, pokud necháte aloisii na zahradě, na zimu přikryjte mulčem; na jaře může začít růst i velmi pozdě, takže ji nikdy nevyhazujte před koncem léta. Jakmile začne rostlina znovu obrůstat, odstraňte suché vrcholky a mírně ji prořežte, aby jste podpořili další růst. Listy sbíráme kdykoliv; dají se sušit, přičemž si udrží svou barvu i vůni.
Čerstvé listy se hodí k ochucení olejů, octů, nápojů, cukrovinek, koláčů i nádivek. Přidáním polévkové lžíce čerstvých nasekaných listů vznikne ze zmrzlinového poháru chutný dezert.
Čaj z listů před spaním je osvěžující a mírně uklidňující; dlouhodobé používání může ale podráždit žaludek. Pomáhá také při rýmě a špatném trávení. Listy se výborně hodí do vonných směsí, uschovaných ve lněných sáčcích, v polštářích nebo pohovkách. Olej, destilovaný z listů, je významnou složkou mnoha parfémů.
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, anonym Nahlásit |
Pájo odpověděl perfektně. Jen přidám obrázek Máty citronové pro porovnání: http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Mentha-piperita-v-citrata--Citron----citronova-mata
0 Nominace Nahlásit |
Čaj čistý a nebo dochucený ?
Je to zajímavé – nedávnou jsem zrovnou přemýšlel, kam se nám Terryle
ztratila. A koukám, že neztratila.
Doplňuji:
Teď koukám na tvůj blog, že sleduji kde jsi se „ztrácela“. A ty
vlasy – respektive mnoho provázků na hlavě ti sluší.
Ale chtěl jsem se zeptat jak se daří Suchdol – třeba odpovíš někdy
příště.
Upravil/a: venkovan
0 Nominace Nahlásit |
Venkovane, teď jste mne zmátl. Provázky na hlavě? :o]
Co se Suchdola týče, odhodlávám se znovu přihlásit naší hlavní tamní
spolupracovnici. Poněkud se stydím, protože jsem se neozvala dlouho, ale snad
to pochopí. Ještě pár dní počkám, až dořeším nějaké studijní a
pracovní věci, a nerozhrabávám toho najednou moc. Pak to obvykle nedokážu
všecko dokončit :o/
Pájo, klobouk dolů před Tvými znalostmi rostlinek. To je povolání, nebo záliba? Všimla jsem si u řady Tvých odpovědí, že se v této oblasti orientuješ skutečně výborně.
ocko
děkuji Ti za pochvalu. Patří to k mému povolání a je to záliba ;)
(…jak mé povolání, tak rostliny). V mém oboru totiž od nepaměti
z přírody „opisujeme“ (jsem lékárník).