Čím dál více mám dojem, že se do tuzemska dováží potraviny, které nejsou tak kvalitní, jako spíše různé šmakulády, které jsou spíše plné barviv a přidaných látek, které jsou vše jenom ne příznivé pro tělo. Je nějaká šance nakupovat v Česku kvalitní potraviny, kvalitní produkty i třeba za vyšší cenu? Nebo je to jen chiméra a lze si zde koupit kvalitní potraviny jako například v Německu či v Rakousku?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? cappuccino před 261 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Přílišné zobecnění. Kvalita je spojená s cenou. Pokud průměrný
Čech preferuje „značku řetězce“, hlavně aby to bylo levné, tak to
nebude dobrá kvalita, bez ohledu na původ.
Velmi kvalitní kvalitní, české, ale i polské nebo německé potraviny lze
samozřejmě bez problémů u nás koupit.
0 Nominace Nahlásit |
To je docela zbytečný dotaz: co je, například, nekvalitního na humrech? A humra koupíš, minimálně saisonně, v každém super- a hypermarketu. Nebo foie gras: na tom, fakt, nic moc ošidit nejde. A taky to koupíš v řetězcích.
Každý obchodník chce co nejlevněji nakoupit, aby co nejdráž prodal, a s co největším ziskem – to logické ne? A je to v pořádku: je to přeci kvintesence obchodu. Všem bohům, satanům, bubákům, vílám, démonům a jiným domněnkám budiž za to sláva! 😂 Bez toho stála spotřebitelská nabídka za starou belu (což došlo i vysoce postaveným stranickým pracovníkům z KSČ, a to je co říct na to, jaké to byly gumy!).
No a teďka je nějaká struktura spotřebitelů: málo kdo si může dovolit nakupovat potraviny bez přemýšlení, to je asi opravdu velmi, velmi výjimečné. Málo kdo si může dát na snídani hromádku lanýžů každej den, že? 😃 A každý den na oběd tři humry, třeba. 😅
Takže, logicky, každý máme nějak omezený rozpočet, na jídlo, no a v rámci toho rozdílné priority.
Pro někoho je prioritou množství, bez ohledu na kvantitu. V každý zemi, v každým národě, nebo jiné grupě. Na druhé straně jsou ti, co preferují kvalitu a raději se vzdají kvantity.
U nás je větší procento těch, co jim jde o kvantitu, na kvalitě jim nezáleží, než je tomu obvyklé ve většině okolních států. Jestli chceš vědět proč, má to několik konotací, něco už o tom vím, polož si otázku, a jak bude čas, napíšu Ti to.
Z toho, že u nás je větší procento spotřebitelů, kteří preferují kvantitu za cenu na úkor kvality, odpovídá i většina nabídky řetězců. Ale i u nás je určitá skupina spotřebitelů, kteří preferují kvalitu, i za cenu toho, že za zboží zaplatí více. I těm jdou řetězce na ruku, i v privátních značkách, např. Albert Quality.
0 Nominace Nahlásit |
Je sice pravda, ze si clovek muze za kvalitu priplatit, ale v podstate by ty
horsi vyrobky vubec nemeli prodavat, anebo je prodavat za nizsi cenu a
s upozornenim, ze treba zbozi bylo zmrazeno. To se tyka syru a masla. V tom
pripade pak mam volbu, zda si vyrobek koupim, nebo ne. Ale jak se mam pri
rychlem nakupu informovat o kazdem vyrobku?
Zkuste si koupit treba kysele okurky. Po otevreni zjistite, ze jsou ruzne
narizle, rozlomene, jen asi polovina je jich celych. Copak zakaznik nema pravo
si koupit cele okurky? Proc se ty poskozene nezpracuji jinak? To je jenom jeden
priklad.
Nebo original Heinz kecup zakoupeny u nas ma uplne jinou chut nez kdyz ho
zakoupite v zahranici. A o cene ani nemluvim, ta je v zahranici asi jen 60%
z ceny u nas.
At mi nikdo nerika, ze cesky zkaznik ma jine chute a to nekvalitni zbozi mu
vyhovuje!
0 Nominace Nahlásit |
Paní domácí má pražského krysaříka a když zakoupí v supermarketu balenou šunku za mrzký peníz a nabídne mu papů, tak očuchá a odmítne tuto pochoutku, tudíž tam nějaký rozdíl bude.
Pepa25: máš nějaké předsudky vůči tzv řetězcovým značkám. Třeba olivový olej “Albert” mi přijde kvalitou i cenou srovnatelný s tržními značkami
Pepa: Zajímá mě hlavně nadnárodní řetězce jako Billa, Albert nebo Lidl. Zda obecně produkty (jogurty, sýry, maso či zelenina) jsou kvalitní a třeba pro tělo prospěšné, nebo případně hledat jinde. O to mi jde. Jenže lokálních producentů není zase moc.
Bortolo: „obecně“ je nesmysl. V každém z těch řetězků je „výběrová šunka 90% masa“ kvalitní, „šunka klasik“ za 18,90 nekvalitní.
„Pro tělo prospěšná“ je každá potravina jinak.
Kvalita nemusí být nutně spojena s lokálními producenty.
No, nebo nikde řečeno, že „junior“ musí být vysloveně nekvalitní salám: když si koupíš originál Lyoner, je v něm 80 – 84% masa – prodává ho, např., Lidl, a je to nějakej ten „Pikok“, nebo tak něco, takže, vlastně, privátní značka.
Ale laicky to vypadá stejně: „junior“ jako „junior“. Musíš nebýt líný a přečíst si to složení. 🤷♀️
Nicméně tělu nebude prospěšná ani výběrová šunka, ani Lyoner. Proč? Protože je to všecko hodně průmyslově zpracované, je v tom nadbytek soli a vždycky jsou v tom nějaké konservanty a antioxidanty atp.
No dobře, ale to budou i jakékoli šunce, nebo jakémkoli měkkém salámu, sebekvalitnějších. Teď je otázka, jestli si tu šunku / měkký salám koupíš jednou za měsíc, dvakrát za měsíc, nebo obojí každý den.
Všecko je to o skladbě jídelníčku. Jasně, výrobní salám 1× za měsíc Ti nepřidá, ale ani Tě nezabije. Výrobní salám 1× denně Tě, vysloveně, poškozuje. 🤷♀️