mám normy teplých jídel, ale každý recept je jiný, takže by ti to bylo asi k ničemu
0 Nominace Nahlásit |
Vím,že jsou receptury pro teplou kuchyni,kde se uvádí normy na 10 porcí,vyučují se na každém učilišti spojeném s gastronomií(číšníci,kuchaři).Pak si normu uprav na počet strávníků a je to.Jistě bude v okolí někdo,kdo učiliště navštěvuje,či dokončil a do knihy tě nechá nahlédnout.Pokud ji nevlastníš.
0 Nominace Nahlásit |
protože mám ty normy po ruce,tak ti píši
na polévku 10 porcí á 0,33 litru
květák 1 kg
mouka hladká 0,1
mléko 0,5 l
voda 1,5 l
sůl,polévkové koření,petrželka,
a já dávám i vejce 1–2
kuřecí rizoto na 10 porcí po 300 g
kuřecí maso 1 kg / prsa/
cibule 150 g
hrášek steril 200 g
mrkev steril 200 g
sýr tvrdý 100 g
rýže 1 kg
sůl,tuk
Tolik normy.Zkušenost a praxe je trochu odlišná.Každý má svůj
recept.Např já koupím kuřata,ty rozporcují,mám stehna,prsa a ten zbytek
uvařím.Mám základ na dobrou polévku a vařené maso z koster
oberu,přejedu nožem,abych vybral kostičky a udělám rizoto.
A když spočtu cenu,tak za prsa dám cca stovku a za kuře 1,5 kila
60–80.Jenže z toho kuřete mám kvalitní nekřehčená prsa – tedy bez
přidané vody,stehna na pečení,onu polévku a ještě rizoto.Je to ale
pracnější.
0 Nominace Nahlásit |
Květákovou polévku bych ještě dle receptur spolkl, ale přesto podotýkám, že není problém sečíst váhu surovin a tím se dostat k jednoduchému výsledku tzn. litráži polévky. dnes se dle norem nevaří, vaří se tak aby finální kunzement byl naprosto spokojen. Co se týká risota- italský pokrm, který se podává pouze po dohotovení, nikoli jakkoliv ohřívaný, tak v žádném případě ne z obraného masa, tedy když chcete pocítit chuť tohoto pokrmu. I hrášek z kozervy je barbařina, ale jistě použijeme co je dostupné. Jistě není nezajímavé, že litaratura uvádí dušení upotřebených surovin se šampaňským. Omlouvám se, že jsem se rozepsal, ale nedalo mi to!
0
před 4691 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |