Doplňuji:
Mně chutná moc,ale musí být horký,čerstvě upečený.Asi k tomu
přispěje i atmosféra vánočních trhů.
Ale hlavně mně pobavilo to,že se tomu válci,na který se namotává,říká
TRDLO,viz text – „Trdelník se vyrábí z kynutého těsta, jehož základ
tvoří mouka, kvasnice a tuk. Namotává se na válec, takzvané trdlo
(původně bukový či dubový dřevěný válec, dnes kovový). Poté se peče
nad žárem a nakonec se obaluje ve směsi skořice, cukru, vanilky a
oříšků. Skořice jde nahradit i kakaem či kokosem.“
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, hanulka11, anonym, fcoop před 4776 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Trdelník mám ráda, poprvé jsem ho ochutnala před několika lety na Slovensku. Nyní se prodává i u nás.
Historie trdelníků sahá až k 18. století. Maďaři, Slováci i Češi
se přou o jeho historii. Pravda je, že trdelník pekli naši předci
odedávna, i když v každém kraji vždy podle toho, co nabízela okolní
příroda a co lidem nejvíce chutnalo.
Trdelník nesměl chybět zejména na svatbách, křtinách a při církevních
svátcích. Nosíval se jako dárek a vždy příjemně obohatil
jídelníček.
Ještě pověst
Ve starých knihách se píše příběh o jakémsi moravském knížeti a jeho
pobočníkovi, kteří upadli do tureckého zajetí. Tito muži si prý
vysloužili svobodu tím, že pro mocného sultána upekli nad ohněm pomocí
starého kopí lahodné pečivo posypané cukrem, skořicí a mandlemi. Sultán
byl natolik okouzlen chutí této laskominy. Daroval jim svobodu a navíc je
zasypal zlatem a dovolil jim návrat domů. O pravdivosti tohoto příběhu už
můžeme jenom spekulovat, jisté ale je, že originální trdelník je lahodná
pochoutka, kterou vyhledávají labužníci a znalci dobrého jídla.
Doplňuji:
Ještě doplním další význam slova trdlo.
Kromě válce, jak uvedla Hanny, znamená trdlo jakousi paličku, jíž se něco
tluče, rozmělňuje, např. ve hmoždíří. Slovo se užívalo i u nás na
Hané.
Dřevěné trdlo mám doma a stále používám.
Jinak také trdlo = pojmenování nemotory, nešiky, nemehla.
Zdroj: http://trdelnik-original.cz/
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Ano mám ho ráda :) Nejvíce skořicový a kakaový.
3Kdo udělil odpovědi palec? samicek333, hanny 2, Druell
před 4776 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zjistila jsem další informace – viz otázka.
http://www.odpovedi.cz/otazky/staroceske-trdlo-mi-neprijde-staroceske
Některé prameny ale uvádějí, že se trdelník do Česka dostal příchodem Valachů, kteří se v 14. až 17. století stěhovali na české území z Rumunska. V tehdejší době ale ještě těsto neobsahovalo kvásek.
Trdelních schválila EU jako slovenský výrobek.
http://pragmitherz.blogspot.cz/2014/04/trdelnik-ein-sehr-beliebtes-sussgeback.html
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |