Odpoveď byla označena jako užitečná
Babička to dělávala na starých kamnech buď nahoře, bokem plotny a nebo
v troubě. Vím, že to vždy trvalo dlouho, muselo se sušit opatrně, pomalu.
Přesněji si to nepamatuji, proto jsem prohlídnul net:
„Sušení v troubě
Nejsnazší je sušení pomocí roštů v troubě. Troubu při sušení
nepatrně otevřeme, aby mohla pára z ovoce unikat ven. Většinu druhů ovoce
začínáme sušit při nízkých teplotách (asi při 20 – 30° C), když se
část vody z ovoce odpaří, teplotu zvýšíme na 50 – 70° C, v závěru
sušení teplotu opět snížíme. Teplota nad 85° C ničí nejen vitamíny,
ale také barvu a vůni ovoce.“
http://clanky.vareni.cz/vyroba-suseneho-ovoce/
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www, Odpovědi.cz Nahlásit |
Potřebuješ zdroj tepla na sušení. Sušička je opravdu nejlepší . Jinak se sušívalo dříve na drátěných lískách a stojanek u kamen, lze využít i radiátor. Problémem je , že až dozrává většina ovocetak sluníčka je málo. Proto se stavěly sušárny na ovoce, které se vytápěly.
0 Nominace Nahlásit |
Nad kamna na chalupě jsem naskládala nad sebe dřevěné rámečky potažené pletivem a nich jsem ovoce sušila, ale já tam mám vhodné místo. Soused zabudoval kamna do zděného prostoru a s dřevěnou nadstavbou a tam ty rámečky vkládal na lišty. Už jsem ale sušila křížaly i na slunci.
0 Nominace Nahlásit |
Dá se použít taky trouba. Nastavit ji na málo stupňů a péct to v ní. Nebo to nechat volně v bytě, případně venku na sluníčku. Nevím no, všechny ty možnosti mi přijdou takové nepraktické. Nejlepší je si koupit sušičku ona ovoce . Proč ji nechceš? Nestojí svět a je to fakt skvělý pomocník.
Osobní zkušenost sice s nějakým alternativním sušením nemám, ale přes http://susenedobroty.cz jsem si objednala ovoce které bylo sušené pomocí mrazu a chutnalo přímo báječně. Určitě bych tedy šel do této metody.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |