Odpoveď byla označena jako užitečná
1. . " Kofein má báječnou schopnost nás probudit k životu. Jeho množství závisí šálek od šálku na mnoha faktorech.
Základem je druh kávy. Robusta, která se používá při výrobě levnějších kávových směsí a rozpustných káv, obsahuje až dvakrát více kofeinu než arabica. Nejméně kofeinu má excelsa, druh arabiky.
Výrazná chuť neznamená silnější kávu. Obecně lze říci, že tmavě pražená zrna obsahují méně kofeinu než jemně pražená.
Čím jemněji je káva mletá, tím více kofeinu obsahuje. Rozhodující je však způsob přípravy resp. doba louhování. Zjednodušeně řečeno, čím déle kávu připravujeme, tím více kofeinu v ní je.
Obsah kofeinu v kávě
Jednoznačně vede káva připravovaná v džezvě a hned za ní mnohými
podceňovaná filtrovaná káva. Káva z kafetiéry (stejně jako český
„turek“) obsahuje kofeinu méně, ale je v ní více terpenu, který
zvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi. Téměř dvakrát méně
kofeinu se skrývá v malém a chuťově výrazném espressu ristretto na
rozdíl od pomaleji extrahovaného lunga." atd.
http://fresh.iprima.cz/jak-na-to/ktera-kava-obsahuje-nejvice-kofeinu
–
2. Záleží na tom, kolik g je na lžičce kávy.
"Laboratoř měřila u jednotlivých káv množství kofeinu, které přepočítala na šálek připravený z jedné lžičky instantní směsi a 200 ml horké vody, aby se dala lépe porovnávat. Nakopne víc než »energeťák« Podle analýzy se množství kofeinu pohybovalo od 50 do 93 mg na jednu lžičku kávy v šálku..
Mleté zrnkové kávy obsahovaly od 65 do 150 mg kofeinu (5 g kávy na šálek. "
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |