Přivezu ho z lesa nechám čtvrt roku proschnout(asi 2,5m kusy). Poté ho motorovou pilou (slabší na cirkulárce) nařežu asi na 40 cm kusy a nechám proschnout klidně rok. Silnější kusy po roce naštípu klínama, střední kalačí, a špalky s nejmenším průměrem jenom ostrou fiskars sekyrkou. To už pak schne jen v krabicích v kotelně, než se spálí( asi 7–14dní). Všeho všudy dřevo od přivežení z lesa do spálení schne asi 16 měsíců.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 3079 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nelze takto odpovědět, není špalek jako špalek a už samotná příprava
dřeva na špalky k pálení je „věda“.
Popíšu tady, jak to dělám já a tento postup je nejlepší pro měkká
dřeva- velmi kvalitní palivové dříví získám asi takto:
Stromy kácím na podzim a při novoluní. Dřevěnou nyčovinu nechám na
podkladkách ležet na větru, mrazu, slunci a dešti do dalšího podzimu. Pak
ji nařežu na špalky, které na další rok uskladním „pod střechu“.
Opět na podzim je naštípu a vzniklé „klapetky ;)“ jdou rovnou ke
kamnům, protože s tímto palivovým dřívím můžeme topit už
nadcházející zimu. Proces hoření bude více než optimální, když do
kamen správně „naskládáš“, to je taky trochu věda. S takovýmto
dřevem nezadýmíš, nezadehtuješ kamna a i výhřevnost bude vysoká.
Celkově tak ušetříš, takže za podobnou přípravu to stojí. Přitom už
ani tolik nezáleží na tom, jaký strom skácíš a jaký druh dřeva
použiješ.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 3078 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nejlépe jde dřevo štípat když je čerstvé, když má v sobě ještě mízu. Později to jde obtížněji.
0
před 3079 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Štípu hned po přivezení z lesa. Ideálně syrové. Pořídil jsem si před lety štípačku a s ní to jde raz dva.
0
před 3078 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
záleží jaký strom( druh) ale všeobecně se dřevo štípe lépe syrové, teda pokud to není zrovna topol, ten je jak houba,zasekneš sekeru a nic,jen dost vody.
0
před 3075 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
My jezdíme do lesa na dřevo a řežu ho na polena pár týdnů po tom, co jsou stromy pokácené. Něco jsou spadlé souše, tak tam je to jasné, ale jinak je skoro všechno syrové dřevo. Doma ho máme srovnané pod střechou ve dřevníku a topíme s ním minimálně za dvě zimy. Máme akumulační kamna z https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ , takže nemáme spotřebu dřeva tak velkou, ale do lesa jezdíme pořád. Kdo ví, co bude za pár let, tak abychom nemuseli pak dřevo někde kupovat za draho.
0
před 644 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já si nechávám dovézt každé jaro palivové dřevo z Karlových Varů, které si objednávám štípané na internetových stránkách http://www.drevokarlovyvary.eu/ je to pro mě investice do pohody a komfortu. Jeho výhřevnost je vynikající a spalování je čisté. Pocit, kdy vidím plameny a slyším praskající dřevo, je nesmírně uklidňující. Při chladných zimních večerech si tak užívám tepla a mohu relaxovat po celém dni pracovním nasazení.
0
před 551 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Dobrý den, sekejte po celý rok, mějte suché dřevo ve sklepě nebo v kůlně a nemusíte se takhle ptát. My kupujeme palivové dřevo měkké a vedle toho pak i klasické dubové a bukové špalky a zpracovává se to tak nějak postupně. Ono se ne jen tak říká, až se tě zima zeptá? A dělat to poslední týden před podzimem? To je přeci blbost.
Dobrý den, co se týká ideální doby na sekání dřeva, tak to je trochu věda. Obecně se doporučuje kácet stromy v zimních měsících, kdy mají nejméně mízy. Pokud ale máte už pokácené špalky a chystáte se je naštípat, tak je ideální nechat dřevo před štípáním alespoň pár měsíců proschnout venku. Čerstvé dřevo má totiž vysoký obsah vody a špatně se štípe i hůř hoří. Já si nechávám dřevo schnout přes léto naskládané venku a na podzim ho teprve štípu a u krbu na něj mám proutěný koš na dřevo, který jsem si kopila tady.
My jsme začali s topením dřevem teprve letos a vzhledem k tomu, že jsme vše řešili tak nějak na poslední chvíli, tak jsme si dřevo objednali také už rovnou naštípané a vysušené. Konkrétně s ním topíme v krbových kamnech z https://www.levnekrby.cz/ a ta výhřevnost je super. Vidím to ale tak, že příští rok to uděláme jinak a dřevo si budeme štípat sámi. Ono to přecejen vyjde podstatně levněji.