Avatar uživatele
annas

Kdy se u nás objevily uzenky zvané taliány a kde se vzal jejich název?

Vyrábějí se ještě dnes?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? vagra, rynek878, flodur, hanulka11 před 5007 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Koncem 19. století se usadil v Praze uzenář jménem Uggé. Říkalo se, že je Talián. V Rybné ulici na Starém Městě začal vyrábět jakýsi nový druh zboží plněného do hovězích kroužkových střev, zvláštně kořeněného. Zboží nebylo uzené, nýbrž pouze vařené a bylo bezejmenné. Pro jeho výrobky se ujaly dva názvy a to: „užovky“ „taliány“. Druhý název zvítězil a udržel se. Později vyráběl s úspěchem taliány další jeho pokrevný příbuzný. Způsob výroby a zejména kořenění byl velmi tajen, ale výroba však nebyla chráněna patentem, a tak brzy začali pražští uzenáři vyrábět taliány také, přinejmenším stejné jakosti. Při tehdejších cenách masa to byl skvostný obchod. Vařený talián vážil 7 až 8 dkg. U Uggého stál 12 kr. a u pražských uzenářů pak 10 kr.

Taliány patří u dobrých výrobců mezi základní sortiment vařených masných výrobků. Vzhledem k jejich vysoké nutriční hodnotě a výjimečné chuti a vůni si zasluhují zlepšit nabídku a vyžadovat od odběratelů adekvátní vyšší cenu. Důležité je udržet vysokou jakost tohoto významného klasického výrobku a zabránit při jeho výrobě snahám o různé ekonomické experimenty, které v současnosti deklasovaly již celou řadu v minulosti oblíbených masných výrobků

Zdroj: http://www.cszm­.cz/clanek.as­p?typ=5&id=593

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek