Avatar uživatele
kyselina 5

Jsou všechny karmíny v potravinách vyrobeny z červce nopálového?

Zdravím! Určitě jste už všichni slyšeli, že červenéné barvivo v potravinách (=karmíny), jsou průmyslově vyráběny sušením samiček červce nopálového, jehož tělo obsahuje 10% tohoto barviva.

Já jsem teď začala číst ta titěrná písmenka v supermarketech na potravinách a skoro na každé sladkosti je napsáno: kyselina karmínová, karmíny nebo E120.

Tak mě zajímá, jaký v tom všem je rozdíl a jesli jsou opravdu všechny tyto karmíny vyráběny z červce nopálového.

SHRNUTÍ:

  • Je nějaký rozdíl mezi E120, karmínem a kyselinou karmínovou nebo je to tentýž výraz pro to samé?
  • Dá se nějak jinak vyrobit toto barvivo, než sušením těch broučků?
  • Dá se z obalu vyčíst z čeho byl ten karmín vyroben?

Díky moc za váš čas a za vaše odpovědi :)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3698 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

Odpoveď byla označena jako užitečná

Shrnutí:

  1. je to totéž
  2. ne, ale vyrábí se i jná barviva (E122, E124, E132…)
  3. na „obalu“ se dočteš, jaké barvivo bylo použito – jak a z čeho se vyrábí si najdeš třeba tady – http://www.emul­gatory.cz/sez­nam-ecek

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?kyselina 5 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Funna

na to, že jsi tak dokonale obeznáme s touto problematikou (a tím předpokládám že nejsi žádný tupec) mne udivuje, že si neumíš tak prostou odpověď najít na netu sama…https://w­ww.dtest.cz/ec­ka/11/kosenila

Doplňuji:
no…sice ti gecco odpověděl úplně na něco jiného než ses ptala, ale nevadí…

  • rozdíl není žádný, jsou to různé názvy pro jedno barvivo…a ještě jeden a to košenila…
  • pokud je to jedno a to samé, tak se to vyrábí stejně – z brouků (na jinou červenou ses neptala)
  • nemusíš to číst, hledat, ani zjišťovat, protože víš, že je to všechno z brouků

Upravil/a: Funna

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek