Avatar uživatele
anonym

Je lepší slunečnicový olej, či olivový na zdravé vaření? Co když chce někdo jíst zdravě, ale zvrací po olivové příchuti?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 3024 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

"Podle posledních vědeckých poznatků o působení jednotlivých druhů mastných kyselin v olejích je složení a vliv řepkového oleje ještě lepší než u oleje olivového. Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3.

http://www.me­bio.cz/clanky/277-repkovy-olej-zdravejsi-nez-olivovy

O tom, že slunečnicový olej, velmi doporučovaný, snižuje oba cholesteroly – l dobrý i špatný, zatímco řepkový jen ten špatný, vím dávno..

Četla jsem to před několik lety v knižních zdrojích, proto používám jen řepkový..

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
pucipuci

Máslo, sádlo, ale s mírou a je to.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Na smažení sádlo ;), přepuštěné máslo
Všechny oleje zahleňují organismus (střevo) kromě olivového za studena lisovaného, ten je však vhodný do studené kuchyně.
Pokud posuzujeme oleje podle obsahu Omega 3 a 6 (PUFA) a ostatních
m. kyselin (SAFA, MUFA), je nejlepší poměr v oleji řepkovém, za ním v závěsu je olivový olej.
Ve slunečnicovém oleji je příliš mnoho o6 a málo o3 … z tohoto důvodu spíše devastuje cév,y ve kterých se pak snadno usazuje cholesterol.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek