Avatar uživatele
zjentek

Jaký je zásadní rozdíl mezi plísní a hnilobou a především jak poznat, co z nich se dříve vytvořilo na okurce z Lidlu?

Protože právě okurka z Lidlu, když se vyndá ze svý fólie, se za pár dnů po koupi potáhne takovým šedým svinstvem, u kterého člověk nedokáže jednoznačně určit, o co se vlastně jedná. Jestli o plíseň, nebo o hnilobu. Ne, podle chování okurky v procesu to prostě nejde to rozeznat. každý si to může zkusit. Ověřeno v několika domácnostech.

Zajímavá 0 před 1393 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
RyuzakiKate

Vůbec to nezkoumej a rovnou to vyhoď ;)
Zrovna u tý okurky bych řekla, že půjde o plíseň, hnilobu si představím jako hnědou skvrnu, kterou když zmáčkneš, tak se ti propadne prst, mňamky. Okurky v igelitu jsou v marketech bohužel nutný zlo, bez fólie rychle ztrácí vodu, ale bez přístupu vzduchu to zase hnije, případně plesniví…
Jednoznačně bys to určil, pokud by sis odebral vzorek a mrknul se pod mikroskop a porovnal s obrázky z nějaké chytré příručky :))

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Plíseň i hniloba je nebezpečná. Často jdou ruku v ruce na plody společně..
Okurka v igelitu (vakuově balená) se svléká až před konzumací.
Mně se okurka, ani z Lidlu, ničím nepotahuje. Okurka s měkkými špičkami už začíná odcházet, neskladovat, zbaštit nebo už nekupovat. Je čas, kdy okurky/zelenina může být namrzlá (brzy změkne, shnije).
To „šedé svinstvo“, by teoreticky mohla být počínající plíseň.
Plíseň začíná bílým povlakem, kvete do zelena.
Problém může být ve ve skladováním, ve Vaší lednici. Ve Vás, teplota, vlhkost v polici, šuplíku, zaroseno, zapařeno. Tam se dobře daří plísním.

Hniloba na ovoci a zelenině začíná tak, že nejprve vypadá, jako „namačkaná“,
uvnitř. Zahnědlý „Flek“ zhnědne, ztmavne, změkne, propadne se(rozloží.
Charakteristický zápach. Velkou chybou je takové ovoce/zeleninu vykrajovat a baštit (papriky, brambory, rajčata, meruňky, broskve, hrušky, jablka apod.). Některé ženy vykrajují taková jablka na štrůdl :(.
Je to nebezpečné. Na štrůdl v mezním případě čerstvá padančata, jinak mají být jablíčka chutná a kvalitní.
Už jeden malý, nahnilý, změklý „flíček“, už je v plodu přítomen patulin (toxin plísní).
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Hnit%C3%AD

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1165 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek