Avatar uživatele
elektrikář

Jaký je rozdíl mezi ryzci s bílým a oranžovým mlékem je nejaky ryzec nejedlý?

Doplňuji:
Mockrát díky jsem z toho jelen.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, vagra před 5173 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
vagra

Podrobné rozdíly mezi ryzci,najdete na zdroji
Doplňuji:
Více srozumitelněji v diskuzi.

Zdroj: http://www.da­myko.info/Myko­log/Lactarius­Web/DeleniRyz­cu.htm

Upravil/a: vagra

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aramah

Ryzec hnědý(Lactarius helvus)Dužnina bledá,na lomu roní vodnaté čiré a barevné neměnné mléko lehce nahořklé chuti;pach podobný cikorce nebo koření ,maggi".Roste ve vlhkých mechovitých lesích jehličnatých,často v živém rašeliníku,od srpna do října dosti hojněJEDOVATÝ. Ryzec ryšavý (Lactarius rufus)Dužina bělavá nebo nažloutlá, na lomu roní hojné,čistě bílé a barevně neměnné mléko chuti silně palčivé.Roste v jehličnatých a smíšených lesích od začátku léta až do podzimu,a to i suchého počasí.Běžný druh zvláště ve smrčinách,kde často tvoří velké skupiny.NEJEDLÝ. Ryzec pravý(borový) Dužina žlutavá,příjemně ovocně nebo nasládlé vonná, na lomu hojně roní oranžové červené mléko,které se pozvolna odbarvuje do šedozelena a má mírnou,nepalčivou chuť.Roste výhradně pod borovicemi-u nás pod borovicí lesní a klečí.Zvláště na travnatých okrajích borových porostů a na lesních světlinách,od července do října.Výborná jedlá houba.Jeho dvojníkem je ryzec pravý smrkový,který roste jen pod smrky,u nás pod smrkem ztepilým,a to v mladých smrkových mlázích.Mléko se zbarvuje po patnácti až třiceti minutách vínově až fialově a má hořkou,záhy palčivou chuť.Je rovněž jedlý a chutný. Ryzec peprný-Dužnina pevná,na lomu hojně roní čistě bílé mléko na vzduchu neměnné,silně palčivé chuti, bez zvláštního pachu.Roste v lesích listnatých,a to i za suchého počasí,spolu s následujícím druhem a holubinkou bez mléčnou.Jedlý jen po zvláštní úpravě(jinak nepoživatelný) Ryzec plstnatý-Dužina bílá nebo nažloutlá,ostře palčivá chuti,na lomu roní čistě bílé,barevně neměnné mléko nahořklé chuti.Poživatelný jen po zvláštní úpravě. Pak je ryzec klamný. Ten je nejedlý. Ryzec syrovinka-Dužnina bělavá,na lomu roní hojnost bílého mléka lehce natrpklé chuti,které při zasychání hnědne a zanechává i hnědé skvrny,pach dužniny což je přibližně pach rybiny nebo slanečků .Roste hlavně v borových ale i v listnatých lesích.Jedlý a chutný. (Z ruského originálu L.V.Garibova)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
pusso

U nás se tomu s bílým mlékem lidově říka kravský a nezbíráme je,s oranžovým je luxusní ve sladkokyselém nálevu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
vagra

Ryzec pravý,který má mléko mrkvověoranžové,je velice chutná houba.Podle mých zkušeností,ostatní druhy ryzců,bych nedoporučoval sbírat.Nejsou sice jedovaté,ale spíš nejedlé./hořké,pal­čivá chuť apd./
Přidávám stránku,kde si ho můžete prohlédnout
http://www.spur­ny.eu/gallery­.php?akce=obra­zek_ukaz&medi­a_id=24

před 5173 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Já si vzpomínám, že z ryzce pravého máma dělávala výbornou omáčku. Ale rodiče kamarádky sbírali i ryzce s bílám mlékem. Už si přesně chuť nepamatuji, ale jedla jsem je poprvé a naposledy.

před 5173 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
vagra

Některé z ryzců,jsou po určité úpravě jedlé.Ale takové druhy,by měli sbírat jenom odborníci.Například ryzec peprný,je pro svou palčivou chuť pokládaný za nejedlý,ale v Rusku,Rumunsku,je velice oblíbený,ovšem po speciální úpravě.

před 5173 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek