Doplňuji:
Mockrát díky jsem z toho jelen.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Upravil/a: elektrikář
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, vagra před 5189 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Podrobné rozdíly mezi ryzci,najdete na zdroji
Doplňuji:
Více srozumitelněji v diskuzi.
Zdroj: http://www.damyko.info/Mykolog/LactariusWeb/DeleniRyzcu.htm
Upravil/a: vagra
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, elektrikář, Kerberus
před 5189 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ryzec hnědý(Lactarius helvus)Dužnina bledá,na lomu roní vodnaté čiré a barevné neměnné mléko lehce nahořklé chuti;pach podobný cikorce nebo koření ,maggi".Roste ve vlhkých mechovitých lesích jehličnatých,často v živém rašeliníku,od srpna do října dosti hojněJEDOVATÝ. Ryzec ryšavý (Lactarius rufus)Dužina bělavá nebo nažloutlá, na lomu roní hojné,čistě bílé a barevně neměnné mléko chuti silně palčivé.Roste v jehličnatých a smíšených lesích od začátku léta až do podzimu,a to i suchého počasí.Běžný druh zvláště ve smrčinách,kde často tvoří velké skupiny.NEJEDLÝ. Ryzec pravý(borový) Dužina žlutavá,příjemně ovocně nebo nasládlé vonná, na lomu hojně roní oranžové červené mléko,které se pozvolna odbarvuje do šedozelena a má mírnou,nepalčivou chuť.Roste výhradně pod borovicemi-u nás pod borovicí lesní a klečí.Zvláště na travnatých okrajích borových porostů a na lesních světlinách,od července do října.Výborná jedlá houba.Jeho dvojníkem je ryzec pravý smrkový,který roste jen pod smrky,u nás pod smrkem ztepilým,a to v mladých smrkových mlázích.Mléko se zbarvuje po patnácti až třiceti minutách vínově až fialově a má hořkou,záhy palčivou chuť.Je rovněž jedlý a chutný. Ryzec peprný-Dužnina pevná,na lomu hojně roní čistě bílé mléko na vzduchu neměnné,silně palčivé chuti, bez zvláštního pachu.Roste v lesích listnatých,a to i za suchého počasí,spolu s následujícím druhem a holubinkou bez mléčnou.Jedlý jen po zvláštní úpravě(jinak nepoživatelný) Ryzec plstnatý-Dužina bílá nebo nažloutlá,ostře palčivá chuti,na lomu roní čistě bílé,barevně neměnné mléko nahořklé chuti.Poživatelný jen po zvláštní úpravě. Pak je ryzec klamný. Ten je nejedlý. Ryzec syrovinka-Dužnina bělavá,na lomu roní hojnost bílého mléka lehce natrpklé chuti,které při zasychání hnědne a zanechává i hnědé skvrny,pach dužniny což je přibližně pach rybiny nebo slanečků .Roste hlavně v borových ale i v listnatých lesích.Jedlý a chutný. (Z ruského originálu L.V.Garibova)
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, anonym, elektrikář
před 5189 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U nás se tomu s bílým mlékem lidově říka kravský a nezbíráme je,s oranžovým je luxusní ve sladkokyselém nálevu.
2Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, quentos
před 5189 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ryzec pravý,který má mléko mrkvověoranžové,je velice chutná
houba.Podle mých zkušeností,ostatní druhy ryzců,bych nedoporučoval
sbírat.Nejsou sice jedovaté,ale spíš nejedlé./hořké,palčivá chuť
apd./
Přidávám stránku,kde si ho můžete prohlédnout
http://www.spurny.eu/gallery.php?akce=obrazek_ukaz&media_id=24
Já si vzpomínám, že z ryzce pravého máma dělávala výbornou omáčku. Ale rodiče kamarádky sbírali i ryzce s bílám mlékem. Už si přesně chuť nepamatuji, ale jedla jsem je poprvé a naposledy.
Některé z ryzců,jsou po určité úpravě jedlé.Ale takové druhy,by měli sbírat jenom odborníci.Například ryzec peprný,je pro svou palčivou chuť pokládaný za nejedlý,ale v Rusku,Rumunsku,je velice oblíbený,ovšem po speciální úpravě.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |