Avatar uživatele
dgfdgf

Jakej je rozdíl mezi destilovaným celým ovocem a jen destilovanou vylisovanou šťávou?

A jakej je rozdíl mezi pálenkou, která je destilovaná z ovoce s peckou a z vypeckovaný­ho ovoce?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? dudu před 2929 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Většinou je celkem jedno, jestli se pálí ze zkvašeného moštu, nebo z kvasu, který obsahuje celé ovoce (slivovice, meruňkovice). Ale je dost ovoce, které mají pecku měkkou a svým obsahem kyanidů podstatně ovlivňují chuť destilátu (nahořklou). Třeba třešňě, višně.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dudu

Někde jsem se doslechl, že při zpracování zkvašené šťávy je daleko menší riziko, aby destilát obsahoval metylalkohol. Tato informace je důležitá při domácí výrobě samohonky. Zajímal by mě názor zdejších chemiků.
Babička za mého mládí tzv. lavórovici pálívala skoro pravidelně a všichni konzumenti měli zrak jako rys.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Dudu: S tím methanolem je to pravda, pokud vede destilaci osoba nepoučená. Methanol má podstatně nižší bod varu a odchází v destilátu jako první podíl (předek, předkap). Ten se musí odstřihnout a zlikvidovat. Správný okamžik se určuje podle teploty odcházejících par.

před 2928 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek