Hufnágl
Přijít ke stolu hladový, je moje zásada, ty ostatní jdou kolem.
Meggie2
Pokud je otázka mířena na formálnější způsob večeře. Například
obchodní setkání. Mělo by se dodržovat:
- V první řadě nemlaskat a nesrkat, to snad platí i doma.
- Pokusit se objednat si jídlo, které se nemusí nutně jíst rukama jako
např. žebírka, koleno apod. A pokud si už tedy objednáte jídlo, které se
rukama jíst musí jako např. pizzu, jezte ji tedy rukama a ne příborem.
- Dodržovat zásady. Pokud ještě jím, příbory na talíři nechávám od
sebe. Pokud mám dojedeno, dám příbory k sobě a na stranu.
- Pokud je látkový ubrousek, nedávat ho za límec. Nýbrž ho rozložit na
klín. Na konci ho složit skvrnami dovnitř a položit ho vedle talíře.
V žádném případě nepatří mezi zbytky jídla do talíře.
- V žádném případě se neopírám lokty o stůl. Dovoleno je pouze
opírat předloktí. Ruce držím u sebe, abych případně nedrkal do
lidí vedle.
- Neodcházím od stolu, pokud protější strana mluví o něčem
důležitém. Pokud potřebuji na toaletu z nějakého důvodu, upravit makeup
nebo jiné, nemluvím o detailech. Stačí říct pouze :„Omluvte mě
prosím“.
- Určitě nekouřím cigarety.
- Vyhýbám se jakékoliv mobilní komunikaci, pokud to není
nezbytně nutné.
- Pokud jídlo například není dobré. Nebudu to řešit před klientem
s obsluhou. Zdvořile poděkuji a případné reklamace řeším později
osobně nebo na dálku.
- Ruce by měly být stále vidět, neschovávám je za stůl. Nehraji si
s předměty.
- Pokud jím pečivo, neukusuji celý chleba namazaný máslem, to si nechte
na doma. Pečivo lámu na kousky, poté namažu a vkládám rovnou
do úst.
Kepler
To je dost rozsáhlá záležitost. V domácím prostředí se na to tolik
nehledí, ale pokud máme vzácnějšího hosta, nebo jsme v restauraci, či
jsme při oficiálnějších příležitostech, pak by se měly znát aspoň
tyto základy etikety: http://www.businessanimals.cz/ba/clanky/etiketa-stolovani/
marci1
Být se na sebe hodní a usmívat se. 🙂