Já piji rozpustnou kávu, ale pravá káva to není. Jaká káva je zaručeně pravá a jak se dělá? Je to turecká, arabská, nebo brazilská káva? Vezmu zrnka vypražené kávy, pak to pomelu, dám lžičku do hrnku a zaleju horkou vodou? Když přišli lidé do kavárny a chtěli kávu, tak jakou a jak ji správně připravit? Dejme tomu, že mluvíme o době v letech 1900 – 1950. Děkuji.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 1593 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Pravá káva? Co si pod tím představuješ? Každá káva je pravá, pokud je z kvalitních kávových zrn, bez chemických příměsí. Co který nápoj vydávaný za kávu má složení uvedeno na obalu. Způsobů přípravy kávy je celá řada, liší se to podle chuti a místních zvyklostí. V letech 19000 – 1950 se v naších krajích dělával především turek, někdy se smetanou. Italové jeli už svá capucina, ve středomoří převládali malé šálky a příprava v džezvě, stejně tak jako v Turecku. To čemu my říkáme turek, se v turecku téměř nepije.
0 Nominace Nahlásit |
"Co se týká pití kávy u nás, tak velkou oblibu získal nápoj zvaný „turek“, který ovšem nemá s přípravou turecké kávy nic společného. Příprava je jednoduchá – mletá káva se zalije vodou těsně před bodem varu, ale jak vznikl tento způsob přípravy?
Kávě se začalo dařit vlastně až v 20.století mezi válkami, v té době byly na vzestupu i kavárny, které se pomalu stávaly symbolem nového životního stylu. Jejich rozmach byl ale bohužel přerušen druhou světovou válkou, která kromě jiného přinesla i období kávového „půstu“, protože místo kávy se prodávaly pouze kávové náhražky jako cikorka anebo melta
Po válce byly soukromé pražírny znárodněny a prvorepublikové kavárny z větší části zrušeny. Kvalitních káv byl na trhu velký nedostatek a pro mnohé rodiny byly cenově nedostupné i kávovary. A možná tyto okolnosti stály u vzniku našeho „českého turka“, který se stal velmi rychle nejpoužívanějším a nejlevnějším způsobem přípravy kávy. Existovalo nepsané pravidlo o tom, že „turek“ se má pít zásadně bez mléka, ale nyní již není dodržován. Dnes už je sice situace na trhu jiná, ale tento (zlo)zvyk stále přežívá a má mnoho svých příznivců." atd.
více v odkazu
https://www.cerstvakava.cz/clanky/historie-a-soucasnost-piti-kavy-v-cechach/
0 Nominace Nahlásit |
Každá káva je pravá, pokud tedy nemluvíme o náhražkách typu Melta.
I rozpustná káva je pravá. Vyrábí se sušením uvařené kávy a může
obsahovat i několik % mleté kávy. Způsobů přípravy kávy je mnoho.
Turecká (ne na český způsob) se připravuje v džezvě, Italové přišli
s espressem. Před sto lety se káva zřejmě připravovala podobně jako dnes,
akorát nebyly ještě známy takové speciality jako aeropresso apod. Český
„turek“ je nejhorší způsob přípravy kávy, barbarství. Nejvíce se
pěstuje odrůda arabika, pak robusta.
Na našem trhu jde vždy o směsi různých káv kvůli dosažení
vyrovnané chuti.
0 Nominace Nahlásit |
Podle mě jediná „nepravá“ káva je právě ta instantní. To s kávou opravdu mnohdy nemá nic společného. Jinak „turka“ jsem dřív hodně pila, ale taky to není úplně ideální. Základ jsou kvalitní zrna, já mám třeba ráda Brazilská. A v čem je připravíte je už jedno. Nejlevnější je asi moka konvička. Příprava v ní ale má svá specifika. Pokud to chcete mít bez starostí, tak jsou asi nejlepší pákové kávovary – https://www.atfornax.cz/k:1138/kavovary/
Drap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |