Vysoká.
V poslední době, je konzumace syrové stravy hit.
Bakterie a parazit, salmonelóza, listerióza, číhá všude :D Tasemnice
z hovězího masa Vás lékař může zcela zbavit. Vepřové je nebezpečné,
přemnožené kančí. končí často v kafilériích..
Nedovařené/nedopečené kuře může být salmonelové (v ČR běžné,
dostatečná tepelná úprava to jistí).
Při každé konzumaci syrového masa můžu počítat s nějakým zdravotním
rizikem. Procenta odhadnout neumím, hledat nehodlám :) Syrové maso
NEkonzumuji. „Tatarák“ jsem měla naposledy asi před 4 roky.
Vím, co jím: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Syrove-maso---pochoutka-nebo-r
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/6545-syrove-maso-delikatesa-nebo-zdravotni-riziko
0 Nominace Nahlásit |
Záleží z jakého zvířete bys maso snědl. Mohl bys dostat tasemnici ze syrového hovězího masa, nebo svalovce z divokého, nebo i domácího prasete. O kuřatech se nebudu zmiňovat rozsáhleji.
0 Nominace Nahlásit |
Jednou nám známej přinesl na chatu zajíce. Uděli jsme ho na smetaně, snědli a pak při zapíjení nám ten známej začal vyklákad co všechno z toho zajíce můžeme dostat za choroby i když je byl uvařenej.
0 Nominace Nahlásit |
Riziko tam vždycky je (logicky oproti tepelně upravenému, kde se riziko o NĚCO snižuje), ale pochybuji, že je vysoké. Samozřejmě je lepší to nechat zkontrolovat znalce, či veterinární kontrole (především zvěřinu, ale když chceš konzumovat syrové maso, tak je větší jistota nechat prekobtrolovat i ta domácí zvířata – tedy jejich maso).
Bezpečnější druh masa spíše domácí než divoká zvěřina. Jinak bych
řekl, že to nejde říct a je to jedno. Nemyslím, že jsou všeobecně na
parazity nachýlní víc některé druhy zvířat než jiné (obzvlášť když
je i tolik druhů parazitů). Navíc u některých parazitů a nemocí
nepomůže ani tepelná úprava, takže u zvěřiny je kontrola vhodná.
Přesto je riziko u syrového masa podle mě jen o něco větší.
U domácích zvířat skoro stejné riziko.
Strach ze syrového masa je hrozně přehnaný. Problém je, že zvíře MŮŽE
mít nějakého toho parazira a podobně a tepelnou úpravou masa se riziko
O NĚCO sníží. To hned neznamená, že syrové maso rovná se nějaké
velké nebezpečí a že všechny nebo mnou zvířat jsou něčím nakažené,
obzvlášť domácí. Salmonelu a podobně klidně dostaneš i ze zeleniny.
A riziko že se ti stane něco po konzumaci jakéhokoli jídla, tam je
vždycky. To už je riziko samo o sobě, když jíme. :D
Vařením se některé vitamíny a živiny mohou vytratit nebo poškodit
(teď záleží na způsobu tepelné úpravy i teplotě). Platí třeba i pro
zeleninu atd. Jako vývary, polévky a dušená nebo pečená a smažená
zelenina je určitě dobrá, ale taky je občas dobré dát si syrové a
neomezovat se na jeden způsob stravy.
Když si teď třeba kousek syrového hovězího koupeného v masně, tak
šance že se něčím nakazíš je poměrně nízká. MŮŽEŠ, ale mnohem
pravděpodobněji nemusíš. Nevýhody ježdění syrového masa nejsou, jen je
tam trošilinku vyšší riziko, NEŽ u jiných jídel (kde je taky riziko).
Ale nikdy není dobré jist jen jedné druh stravy a to obzvláště konkrétně
upravené.
Chudáci masožravci (nebo pralidé), kteří denně snědí kila syrového
masa. Hned bych jim to zakázal, samozřejmě pro jejich „dobro.“ Vnutil
byhc jim pouze tepelně upravené maso nebo ještě „lépe“ bych z nich
udělala býložravce. 😂
Upravil/a: Disraeli
0 Nominace Nahlásit |
Je to velmi nebezpečné a šance na nakažení není malá. Může to mít závažné následky.
0 Nominace Nahlásit |
Kultivovaný člověk syrové maso nejí. Je to módní záležitost snobů.
0
před 1150 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
elkon, i mnohem kultivovanější lidé, než jiní (ale taky i zcela
běžní) jedí pokrmy ze syrového masa. Není to módní a není to ani
snobské.
Všechno co se ti nelíbí nebo co komu chutná (a jinému ne) není
snobské.
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |