Prosím opravit doplňující informace.
Mléko skyslo – odebrala se smetana na máslo a zbylo podmáslí.
Mléko dál kyslo, kvasilo a vznikla sirovátka a sířenina, ze které se
dělal tvaroh a sýr.
Mám to správně ? Kam zařadit jogurt ?
Zajímavá 0 před 2993 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Výrobky typu kyšky, kefíru, jogurtu vznikají působením bakterií. Ty
jsou všude okolo. Takže stačí, aby se ta správná bakterie dostala do
mléka a už to jede – bakterie se množí a vzniká výrobek. Z něj se pak
trochu odebere a dá do dalšího čerstvého mléka atd…
Tvaroh a sýr pokračuje tím, že se přidá syřidlo. To je enzym, který
způsobuje sražení výrobku a oddělení tuhé a tekuté části. Dříve se
vyrábělo syřidlo ze žaludků zabitých mláďat, dnes synteticky. Tekutá
část (syrovátka) se oddělí a zbytek je buď tvaroh, nebo se dále lisuje a
nechá vyzrát, vznikne sýr.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit |
smetana se sbírá z čerstvého (ne ihned po dojení, ale dříve než zkyslo) mléka.
0 Nominace Nahlásit |
Smetana se sbírá z četstvého mléka. Podmáslí je zbytek to stloukání másla. Syrovátka se píše s Y a vznkne po přidání sýřidla a po odstranění tvarohu. Máš v tom trochu zmatek (i v pravopisu).
0 Nominace Nahlásit |
Vypadl ti jeden krok a sice odstředění mléka, kdy se oddělí smetana ke stloukání mléka a odstředěné mléko. Po stlučení másla zůstalo podmáslí. Syrovátka je pak nechutná voda po výrobě tvarohu. Odstředěné mléko, podmáslí i syrovátka dříve zkrmovalo dobytku, dnes se jako vysoce zdravé produkty draze prodává.
Záleží jak moc chceš mít mlíko odtučněné a jak moc smetany. Část smetany lze získat jen sebráním z hladiny po ustátí toho mléka. Odstředění je jen účinnější metoda.
annas | 5913 | |
Drap | 4621 | |
led | 3002 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2240 | |
zjentek | 1650 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |
aliendrone | 1413 | |
elkon | 1316 |
Divadlo |
Etiketa |
Kulturní akce |
Literatura |
Náboženství |
Ostatní kultura a společnost |
Historie |