Pokud myslíš opravdu živočišné sádlo, živočich se musí usmrtit a
tepelně zpracovat. Tím se tuk odloučí od ostatních tkání. Z velkých
živočichů se tuk nejdříve mechanicky odstraní a teprve pak následuje jeho
tepelné zpracování, tzv. škvaření.
Ale spousta dnešních produktů se buď vyrábí synteticky, nebo je název
klamavý (psí sádlo), jiné – snad doopravdy z živočichů – se
dováží ze zemí s menší ochranou zvířat.
http://www.zenyprozeny.cz/art/1760-psi-sadlo-proboha-to-snad-ne/
0 Nominace Nahlásit |
Když se podíváš na filmy o velrybářích, mnoho je tam vidět. A nebo
na klasickou venkovskou zabíječku. Tuk u velké části živočichů je
samostatná vrstva v těle. je zásobárnou energie a i chrání proti
prochladnutí apod.
Po usmrcení zvířete setuk od ostatních tkání a kostí oddělí a
rozehřeje. Tekutý tuk, třeba u verlyb se sléval do sudů a dovážel do
měst a vesnic třeba na svícení apod.
Klasika – vepřové sádlo je stejné – sádlo se oddělí, rozkrájí na
kousky a nechá rozpustit v hrnci. To co teče se nalije do nádob )třeba
ještě některé lehce přikoření) a kousky které zůstanou se dají
zvlášť. A o tyto kousky se znalci nezdravé výživy fackují. Protože
čerstvý chleba se sádlem a škvarky (kusy z vyškvařenho sádla)posypané
cibulí a lehce přikořeněné a osolené je několika násobně lepší než
hamburger z té nejlepšího prodejního stánku.
Nevíte vy mladí oč přicházíte, když si za velký peníz kupujete nějakou
housku nacpanou mletým masem, kečupem a listem z hlávkového salátu.
Sádlo bývá obsažeé i ve svalovině. Z ní se získává již
obtížně – zpravidla při tepelné úpravě. Třeba z husy či kachny,
z bůčku se vypečené sádlo nechá ztuhnout, uloží do nádob a potom
chodí tajně mlsat, aby televizní expertka přes zdravou výživu nedostala
infarkt při pohledu na diváka s krajícem chleba a sádlem třeba
z husy.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek