Avatar uživatele
Complex

Jak poznat, kdy zastavit proces vaření vody v rychlovarné konvici, aby měla ideálních cca 80 stupňů na čaj?

Zajímavá 0 před 2090 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

Možná je to lepší opačně – vodu převařit a pak ji nechat cca 10 minut odstát v otevřené nádobě (tj. bez víka nebo podobného). Varem se zničí nežádoucí bakterie a po 10 minutách od varu by těch 80 stupňů mohla mít (kdysi jsem prováděl měření a zjistil jsem, že teplota vroucí vody klesne ve zdejších podmínkách po čtvrthodině na 70 °C. Takže na 80 by mohlo stačit uvedených deset minut).

Upravil/a: quentos

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Souhlasím s „quentosem“. Vodu převařím (zničí se bakterie) a nechám stát cca 9–10 minut. Potom má požadovanou teplotu 80°C. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

Bod varu vody je 100° C, to je fyzikální realita. Na druhou stranu existují konvice, kde se dá nastavit příslušná teplota a pak to vypne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Podle zvuku.
Bezkontaktním teploměrem jsem si několikrát změřil náběh teploty, zapamatoval zvuk a teď už teploměr nepotřebuju.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Z vlastní zkušenosti doporučuji pořídit konvici kde lze průběžně nastavovat teplotu po pěti stupních a také zadat automatické udržování požadované teploty.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Převař na 100, dej do oblíbenýho hrnku (nejlíp keramika) dvě PL, zalij tou čerstvě převařenou a máš 80! Hoď tam pytlik a za pár min. máš svůj vysněný čaj.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Kelt: Těch 100 je u hladiny moře a čistá voda. Myslím, že konkrétní složení pitné vody až tak velkou roli hrát nebude (pokud půjde opravdu o klasickou pitnou vodu) ale nadmořská výška, která má přímý vliv na tlak vzduchu, roli hraje.

před 2090 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek