Avatar uživatele
tatanka

Jak docílit aby chlupaté knedlíky/ bosáky, klouzáky/byly po uvaření nazelenalé tak jak si je pamatuji zamlada? Díky

Doplňuji:
náhražka tam určitě nebyla, chuťově je to naprosto jedno, ale zrakové vjemy to berou jinak.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? anonym, tom004, beer před 4864 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
beer

Cosi jsem našel.
Moc tomu teda nerozumím, ale něco o zelené se tam píše (snad tomu porozumíš ty):
„Chlupaté knedlíky
3/4kg syrových brambor, 270–300g hrubé mouky nebo krupice, trochu soli do těsta a do vody. Oškrabané brambory jemně nastrouhat. Scezenou vodu z brambor nechat ustát, pak slít a škrob usazený na dně vyklopit a promíchat s bramborami nebo jím zahustit zelí (dnes se "echt“ bramborový škrob nahrazuje Solamylem). Přidat sůl a hrubou mouku, dobře promíchat. Rukama namočenýma ve studené vodě tvarovat větší koule či šišky, ještě doválet na prkénku pomoučeném hladkou moukou a vařit ve vroucí slané vodě 20 – 25 min. Při vaření opatrně nadzvihovat vařečkou, aby se „nepřichytly“. Poznávací znamení: jsou mechově zelené (proto se neprolévají vodou jako u receptu níže), na celém povrchu oslizlé (stejně jako u noků) a třesou se. Pokud někomu „zelená“ vadila, barva se zmírnila přidáním několika kapek mléka do těsta…"

Zdroj: http://www.mu­zeumcheb.cz/od­bor/knedlik/cla­nek4.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tom004

Záleží na tom,jak je děláte.Brambory,ve slupce, uvařím den dopředu.Druhý den.oloupu,nas­trouhám,nastrou­hám velké syrové.Přidám solamyl,krupič­ku,sůl.Z těsta,mo­krýma rukama vytvaruji knedlíky,a vařím,ve velkém množství osolené vody.Až vyplavou,vařím ještě cca 5 minut.A,ta barva,je podle použitého množství syrových brambor.Přesné množství ingrediencí neznám,dělám je často,ale odhadem,kilo vařených,syro­vé,podle velikosti,3–5 kusů,tak 20 deka solamylu,chce to vyzkoušet,hrnek krupičky,sůl.Ta množství,jsou opravdu,jen orientační.A,když zbydou,druhý den,je nakrájím na plátky,osmažím na sádle,a nemají chybu.Tak,ať se Vám povedou,v jakém­koliv provedení,a přeji dobrou chuť.
Doplňuji:
Ta,barva,je závislá,na druhu,a množství použitých syrových brambor.

Upravil/a: tom004

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aramah

Dnes máme několik druhů brambor,možná je to těma bramborama,nebo ne?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
eLx

Nemohla v tom být nějaká potravinová náhražka za něco, co je již běžně dostupné?

K čemu to vlastně potřebuješ? Neni jedno, jakou mají barvu? :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

nazelenalé mohly být jedině z nazelenalých brambor

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
žolik

Já mám za to že to se nepodaří,je to bramborem už několikrá šlechtěný,nic není jako dřív.

Zdroj: žolík

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mad

Nazelenalé jsou protože se dělají ze syrových brambor.
Oslizlé, protože se do těsta dává hl. mouka. Vykrajují se velkou lžící a jsou jako velké noky.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek