Avatar uživatele
Kepler

Co děláte s uvařeným jídlem, které se vám moc nepodaří?

Dneska jsem si poprvé udělal guláš z tlačenky (mimochodem mohl být výborný), jenže jsem ho zákonitě přesolil, protože jsem si neuvědomil, že tlačenka samotná je už dost slaná.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? briketka10, aliendrone, Ametyst, Hufnágl před 1757 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
iceT

vyhodím ho

Jak se dělá guláš z tlačenky? No, radši to ani nechci vědět, takhle kazit tlačenku…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Ametyst

snažím se jej napravit

Mám finty, kdy brambory odejmou slanou nebo intenzivní chuť guláše.

Upravil/a: Ametyst

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zbyndo

snažím se jej napravit

Asi 3 celé olúpané zemiaky v tom povarím,vyberiem,a ešte zriedim,a aspoň niečo z neho ochutnam,s chle­bom,a potom s kľudným svedomím vylejem do kanalizácie

Upravil/a: zbyndo

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
agentpv

sním ho s jistým sebezapřením takové jak je

= dej v hospodě 12 piv, nějakou kořalku … a ráno jak ti bude gulášek šmakovat

Upravil/a: agentpv

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

snažím se jej napravit

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

snažím se jej napravit

Když nejde nijak zvlášť napravit.. „je to šlichta“ – ale samé fajn věcičky smíchané
do chumlu, vypadá různě barevně podle použitého koření. Chvilku to zkouším
a nakonec z velkého hladu sním.

Ráda solím tak to někdy přeženu. Jednou to byl bramborovej salát, ségra
říká, fůj ten je nechutně slanej, mě se nezdál. Ále druhej den když se odležel!
Vařím s 6kil. Nebylo z čeho napravit, žebrala jsem 2kila po vesnici a 4 vejce
bez nich není salát salátem.

Bylo co jíst (plný dvě mísy salátu). Mňam..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Edison

Jakou jinou možnost vidíte?

Neumim… nevařim… Ale kdyby k tomu došlo, za stálého míchání vyleju do nebezpečného odpadu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

vyhodím ho

Hnojem nedisponuji, tam by to vyhodila bábí (kdyby znala něco takového jako „jídlo, co se jí nepodaří“), takže postup stejný jako Edison. BTW – přesolenost nejspíš způsobil glutamát v tlačence. Nespletl ses s tou tlačenkou? Nemyslels SEKANOU (potažmo obdobu buřtguláše)? ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jáára

vyhodím ho

A za stálého míchání vléváme do hajzlu…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Jakou jinou možnost vidíte?

Naozaj hladný človek zje aj „keplerovku“ a zapije ju aj slaným čajom, alebo dokonca obyčajnou vodou
Niečo podobné, ale s použitím príchutí „čo príroda dala“ sme s chuťou jedávali na „čundroch“ (pre neznalých – túlačky po svete bez výdobytkov civilizácie)

Čaj pri mrazoch –30°C a silnom vetre po 3 hodinách varenia omylom osolený nám chutil ako „božská mana“.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hufnágl

snažím se jej napravit

Není tomu dávno, co jsem pekl pořádný kus bůčku a protože malé kusy solím od oka, tentokrát jsem odvážil potřebné množství soli. Potřeboval jsem 60 g na 3/kg. Něco jsem namačkal na digitální váze, dal talířek a začal přisypávat sůl až mi displej ukázal potřebných 60 gramů. Maso jsem nasolil a dal péct. Když bylo krásně zlaťoučké, nechal jsem ho v alobalu odpočinout, slil jsem výpek i s opečenou cibulí a česnekem, rozmixoval a ochutnal. Huba se mi zkřivila, jak to bylo slané. Maso bylo pochopitelně také slané, ale ne tolik jako výpek. Co teď? Šťávu jsem udělal novou, ale s masem jsem nic nedělal. Prostě se daly 3 porce sníst s brambory, ale gurmánský požitek to rozhodně nebyl. Ze zbytku slaného masa se dělaly zapečené brambory, které nebyly solené a na třetí den to byl bůček v neslaných těstovinách. A tak se vše snědlo.
Ovšem jsem hledal příčinu a našel. Když jsem manipuloval s váhou, nastavil jsem místo gramů nějaké libry a proto soli byl dvojnásobek.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

sním ho s jistým sebezapřením takové jak je

Jelikož nemám domácí zvířectvo, kterému bych to mohl zkrmit, musím jej buď sníst sám, nebo vyhodit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
GM

Jakou jinou možnost vidíte?

To se mi ještě nestalo. Pouze jednou, když jsem pekla větrníky, jsem si omylem nastavila troubu na gril. Byly z nich placky rozpukané do čtyřlístků a slepice si pošmákly.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Heeva

vyhodím ho

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

iceT: to by ses divila, jak je takový zabijačkový gulášek dobrý! Poprvé jsem ho jedl u kámoše a když mi prozradil recept, tak jsem se divil aj ušima. Je hotový za 20 min. Ale jestli chceš, tak ti recept pošlu.

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
iceT

Ale zabijačkovej guláš je snad něco jinýho než tlačenka… nevím, my jsme o zabijačce dycky dělali akorát škvarky, mozeček, tlačenku, prdelačku, jitrnice, jelita…nějaký maso se naložilo a vyudilo, stejně tak bůček, nechalo se maso na klobásy. Ale je fakt, že bílou zabijačkovou polívku jsme taky nedělávali.
… a naposled jsem dostala sprďana, že se producíruju s chlebem nad vařeným masem.

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Je to takový švindl zabijačkový guláš. Kouzlo je v tom, že vše je obsaženo už v té tlačence a maso a ostatní věci nemusíš vařit. V tlačence už uvařené je.

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Ta tlačenka se rozpadne na prvočinitele…:-)

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
iceT

Jo, tomu rozumím, ale radši bych si ten zabijačkovej gulášek uvařila standardně od začátku a tlačenu si nechám k chlebu s cibulí a octem.

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

POŠLI! Já už nevím co bych sežral, tohle se jeví jako něco nového. :)

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

OK, už na tom pracuju!

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Guláš z tlačenky

Ingredience:
5–6 ks
plátků tlačenky tak 1,5 cm silné (měla by obsahovat větší kusy masa!)
1–2 ks
cibule + cibule na ozdobu
3/4 hrnku
vody
Dostatek
Sádla na smažení cibule
1 lžíce
mleté sladké papriky
Dostatek
hladké mouky na zahuštění
Dle chuti majoránka, česnek, pepř, chilli nebo pálivá paprika
1 kostka
masox

Postup:

  1. Na dobře rozpáleném sádle zprudka orestujeme nadrobno nasekanou cibuli
  2. Jakmile cibule zezlátne, přisypeme papriku, za stálého míchání pražíme jen krátce, aby nezhořkla, přihodíme do hrnce plátky tlačenky pokrájené na větší kostky, podlijeme vodou a necháme chvíli dusit.
  3. Guláš zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve studené vodě, promícháme, přidáme masox a ještě chvíli vše povaříme, dokořeníme pepřem, dále majoránkou a prolisovaným stroužkem česneku
  4. Jednotlivé porce na talíři ozdobíme na kolečka pokrájenou cibulí.

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Niečo podobné, ale s použitím príchutí „čo príroda dala“ sme s chuťou jedávali na „čundroch“ (pre neznalých – túlačky po svete bez výdobytkov civilizácie)

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

Mám uloženo zkusím.
Špekolice byla taky mňam 😁

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

A kolik že Vás doma je? Jak velkej hrnec má bejt?

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

No nazdar hodiny, já teda ze šesti kil nevařím. Vařím si jen pro sebe a dvoulitrový kastrůlek mi stačí na týden. Na to je třeba jen 1/2 kila tlačenky. A nějaký ten knedlík.

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

Ale on nebyl ze šesti kil dyť píšu, že jsem ještě 2 další žebrala od sousedů, tak byl nakonec z 8
každá mísa čtyřkilová víme. Jedly jsme ho spolu
se ségrou, když u mě byla na návštěvě. Každej
den :)
Letos byl jen z pěti a poved se. Nepřesolila sem!

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

TVL fúuůj! To už možná radši ten buřtguláš z pravýho uheráku, jak ho kdysi dělal Schwarzenberg (ten co furt spí) v TV reportáži.

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

No vidíš, hovno víš co je dobré. Proto taky Schwarzenberg furt spí.

před 1757 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek