Dneska jsem si poprvé udělal guláš z tlačenky (mimochodem mohl být výborný), jenže jsem ho zákonitě přesolil, protože jsem si neuvědomil, že tlačenka samotná je už dost slaná.
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? briketka10, aliendrone, Ametyst, Hufnágl před 1791 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
vyhodím ho
Jak se dělá guláš z tlačenky? No, radši to ani nechci vědět, takhle kazit tlačenku…
0 Nominace Nahlásit |
snažím se jej napravit
Mám finty, kdy brambory odejmou slanou nebo intenzivní chuť guláše.
Upravil/a: Ametyst
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, Kepler
před 1791 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
snažím se jej napravit
Asi 3 celé olúpané zemiaky v tom povarím,vyberiem,a ešte zriedim,a aspoň niečo z neho ochutnam,s chlebom,a potom s kľudným svedomím vylejem do kanalizácie
Upravil/a: zbyndo
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, Kepler
před 1791 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
sním ho s jistým sebezapřením takové jak je
= dej v hospodě 12 piv, nějakou kořalku … a ráno jak ti bude gulášek šmakovat
Upravil/a: agentpv
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, Kepler
před 1791 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
snažím se jej napravit
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, Kepler
před 1791 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
snažím se jej napravit
Když nejde nijak zvlášť napravit.. „je to šlichta“ – ale samé
fajn věcičky smíchané
do chumlu, vypadá různě barevně podle použitého koření. Chvilku to
zkouším
a nakonec z velkého hladu sním.
Ráda solím tak to někdy přeženu. Jednou to byl bramborovej salát,
ségra
říká, fůj ten je nechutně slanej, mě se nezdál. Ále druhej den když se
odležel!
Vařím s 6kil. Nebylo z čeho napravit, žebrala jsem 2kila po vesnici a
4 vejce
bez nich není salát salátem.
Bylo co jíst (plný dvě mísy salátu). Mňam..
0 Nominace Nahlásit |
Jakou jinou možnost vidíte?
Neumim… nevařim… Ale kdyby k tomu došlo, za stálého míchání vyleju do nebezpečného odpadu.
0 Nominace Nahlásit |
vyhodím ho
Hnojem nedisponuji, tam by to vyhodila bábí (kdyby znala něco takového jako „jídlo, co se jí nepodaří“), takže postup stejný jako Edison. BTW – přesolenost nejspíš způsobil glutamát v tlačence. Nespletl ses s tou tlačenkou? Nemyslels SEKANOU (potažmo obdobu buřtguláše)? ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Jakou jinou možnost vidíte?
Naozaj hladný človek zje aj „keplerovku“ a zapije ju aj slaným čajom,
alebo dokonca obyčajnou vodou
Niečo podobné, ale s použitím príchutí „čo príroda dala“ sme
s chuťou jedávali na „čundroch“ (pre neznalých – túlačky po svete
bez výdobytkov civilizácie)
Čaj pri mrazoch –30°C a silnom vetre po 3 hodinách varenia omylom osolený nám chutil ako „božská mana“.
Upravil/a: led
0 Nominace Nahlásit |
snažím se jej napravit
Není tomu dávno, co jsem pekl pořádný kus bůčku a protože malé kusy
solím od oka, tentokrát jsem odvážil potřebné množství soli. Potřeboval
jsem 60 g na 3/kg. Něco jsem namačkal na digitální váze, dal talířek a
začal přisypávat sůl až mi displej ukázal potřebných 60 gramů. Maso
jsem nasolil a dal péct. Když bylo krásně zlaťoučké, nechal jsem ho
v alobalu odpočinout, slil jsem výpek i s opečenou cibulí a česnekem,
rozmixoval a ochutnal. Huba se mi zkřivila, jak to bylo slané. Maso bylo
pochopitelně také slané, ale ne tolik jako výpek. Co teď? Šťávu jsem
udělal novou, ale s masem jsem nic nedělal. Prostě se daly 3 porce sníst
s brambory, ale gurmánský požitek to rozhodně nebyl. Ze zbytku slaného
masa se dělaly zapečené brambory, které nebyly solené a na třetí den to
byl bůček v neslaných těstovinách. A tak se vše snědlo.
Ovšem jsem hledal příčinu a našel. Když jsem manipuloval s váhou,
nastavil jsem místo gramů nějaké libry a proto soli byl dvojnásobek.
0 Nominace Nahlásit |
sním ho s jistým sebezapřením takové jak je
Jelikož nemám domácí zvířectvo, kterému bych to mohl zkrmit, musím jej buď sníst sám, nebo vyhodit.
0 Nominace Nahlásit |
Jakou jinou možnost vidíte?
To se mi ještě nestalo. Pouze jednou, když jsem pekla větrníky, jsem si omylem nastavila troubu na gril. Byly z nich placky rozpukané do čtyřlístků a slepice si pošmákly.
0 Nominace Nahlásit |
iceT: to by ses divila, jak je takový zabijačkový gulášek dobrý! Poprvé jsem ho jedl u kámoše a když mi prozradil recept, tak jsem se divil aj ušima. Je hotový za 20 min. Ale jestli chceš, tak ti recept pošlu.
Ale zabijačkovej guláš je snad něco jinýho než tlačenka… nevím, my
jsme o zabijačce dycky dělali akorát škvarky, mozeček, tlačenku,
prdelačku, jitrnice, jelita…nějaký maso se naložilo a vyudilo, stejně tak
bůček, nechalo se maso na klobásy. Ale je fakt, že bílou zabijačkovou
polívku jsme taky nedělávali.
… a naposled jsem dostala sprďana, že se producíruju s chlebem nad
vařeným masem.
Je to takový švindl zabijačkový guláš. Kouzlo je v tom, že vše je obsaženo už v té tlačence a maso a ostatní věci nemusíš vařit. V tlačence už uvařené je.
Jo, tomu rozumím, ale radši bych si ten zabijačkovej gulášek uvařila standardně od začátku a tlačenu si nechám k chlebu s cibulí a octem.
Guláš z tlačenky
Ingredience:
5–6 ks
plátků tlačenky tak 1,5 cm silné (měla by obsahovat větší kusy
masa!)
1–2 ks
cibule + cibule na ozdobu
3/4 hrnku
vody
Dostatek
Sádla na smažení cibule
1 lžíce
mleté sladké papriky
Dostatek
hladké mouky na zahuštění
Dle chuti majoránka, česnek, pepř, chilli nebo pálivá paprika
1 kostka
masox
Postup:
Niečo podobné, ale s použitím príchutí „čo príroda dala“ sme s chuťou jedávali na „čundroch“ (pre neznalých – túlačky po svete bez výdobytkov civilizácie)
No nazdar hodiny, já teda ze šesti kil nevařím. Vařím si jen pro sebe a dvoulitrový kastrůlek mi stačí na týden. Na to je třeba jen 1/2 kila tlačenky. A nějaký ten knedlík.
Ale on nebyl ze šesti kil dyť píšu, že jsem ještě 2 další žebrala
od sousedů, tak byl nakonec z 8
každá mísa čtyřkilová víme. Jedly jsme ho spolu
se ségrou, když u mě byla na návštěvě. Každej
den :)
Letos byl jen z pěti a poved se. Nepřesolila sem!
TVL fúuůj! To už možná radši ten buřtguláš z pravýho uheráku, jak ho kdysi dělal Schwarzenberg (ten co furt spí) v TV reportáži.
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |