Avatar uživatele
hanny 2

Do čeho se dají použít makadamové ořechy a odkud pocházejí?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? anonym, iceT před 5019 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
iceT

Makadamové (queenslandské) ořechy patří mezi chuťově nejlahodnější, ale také nejdražší mezi všemi oříšky. Ve skutečnosti ale pravými ořechy nejsou, i když je za ně mnoho lidí považuje. Jde o peckovice podobné kaštanům.

Pocházejí z Austrálie. Velké plantáže jsou dodnes v oblasti mezi Sydney a Brisbane. Odtud se pěstování rozšířilo na Havajské ostrovy a dále do celého světa. Často jsou považovány za delikatesu.

Jsou kulaté velikosti asi jako třešně. Pod tvrdou skořápkou najdeme olejnatá semena. V syrovém stavuje se ovšem nejedí. Pochutnat si můžeme na pečených a různě upravených oříšcích. V oblibě jsou solené, sladké či jinak kořeněné.

Využití
Makadamové ořechy najdou využití při přípravě salátů, nádivek, koláčů, sušenek, dortů, dezertů, zmrzlin nebo plněných taštiček. Protože ořechy obsahují až 80 % tuku vyrábí se z nich olej. Makadamový olej vyniká schopností zvyšovat pružnost, vláčnost a elastičnost pokožky. Proto se také používá v kosmetice při výrobě pleťových přípravků a šampónů.

Pozor by si měli dát ti, kdo si hlídají kalorie. Ve 100 g makamadových ořechů se skrývá 2 660 kJ.

Náš tip: Ořechové koláčky
Suroviny: Dvě vejce, dva uzrálé banány, rozmačkané na kaši, 1/4 šálku 100 % ananasového džusu, 1 lžička vanilky, 1,25 šálku polohrubé mouky, 1/3 šálku strouhaného kokosu, 1,25 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 1/2 šálku nasekaných makadamských ořechů.

Postup: Předehřejeme si troubu asi na 200 stupňů C a do pečící mísy vložíme papír na pečení. V misce do hladka umícháme vejce, banány, džus a vanilku. Pak přidáme mouku, kokos, prášek do pečiva a sůl a důkladně rozmícháme. Na závěr přidáme ořechy. Nepoužíváme žádné sladidlo, veškerou sladkost dostanou koláčky z džusu a banánů.

Lžící vykrajujeme těsto a klademe na papír asi 5 cm od sebe. Pečeme asi 10 až 12 minut, jakmile koláčky jemně zhnědnou, vyjmeme je a necháme vychladnout. Po vychladnutí uchováváme v uzavřené krabici či kontejneru, aby nevysychaly.

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek