Avatar uživatele
Kepler

Dal by se nahradit cukr v dezertu umělým sladidlem?

Zkoušeli jste to někdy? Abych neměl tak úplně kalorickou bombu, třeba tvarohové dezerty s pudingem a ovocem, místo xx g cukru odpovídající množství sladidla? Někdy mě honí mlsná, ale nechci nakynout ještě víc, než jsem.

Omlouvám se, asi jsem to měl napsat hned na začátku: otázku jsem položil proto, že jednou jsem značné množství práškového cukru kompletně nahradil umělým sladidlem a vůbec se to nepovedlo. Jako by ten cukr plnil i objemovou roli, konzistence nebyla dobrá. Už si nepamatuju co to bylo, asi nějaké těsto.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, iceT, Andělé, marci1 před 2714 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
briketka10

Používám dávkovač přírodní sladidlo ze Stévie.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zzzzz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ano lze. U nás doma se to dělá běžně, Mám cukrovku a žena připravuje moučníky i cukroví s celou řadou umělých sladidel.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Lepší než umělé sladidlo je kokosový cukr. Je výborný, sice dražší, ale do dezertu stačí dát málo. Dá se jíst i jako „pamlsek“.

Neholduji sladkému, jen si dám čtvereček kvalitní hořké čokolády. Raději mám zeleninu, ale ve zdravé výživě mně známá cukr doporučila, vyzkoušela jsem do jednoho „zdravého“ moučníku.

Cukr nízký glykemický index, obsahuje minerály a vitamíny, zvyšuje imunitu. Je vyrobený z květů kokosu, má světle hnědou barvu.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Andělé Nahlásit

Avatar uživatele
Radius

Dále se prodává třtinový cukr, více o něm v odkazu (na jinou otázku), my ho občas používáme, je chuťově malinko jiný než bílý (= řepný cukr), a je zdravější:

Zdroj: https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jaky-je-rozdil-mezi-krystalovym-cukrem-a-trtinovym-cukrem

Upravil/a: Radius

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Cukr nenahrazuju, cukr ubírám. Třeba místo hrnku cukru dám jen půl hrnku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
yuko

Ke slazeni pouzivame Sukrin Gold.
A co tak trosku lehke zakysane smetany nebo bileho jogurtu s boruvkami, jahodami…Takze nahradit se da a je velmi dobry, ale drahy.
Stevie ma divnou chut, takovou lekoricovou, ale stejne zalezi na zvyku.
A kdyz si date jedou za tyden jeden tvarohovy kolac, tak se nic nestane.
Pokud pijete denne colu, sladite caj i kavu a k tomu si date zakusek, cokoladu a pak jeste pivo…Zkuste ten puding se lzickou Sukrub Gold. Urcite Vam to bude chutnat.

Zdroj: http://sukrin­.hopfruit.com/pro­ducts/sukrin-gold/

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Třeba DiaChrom, nebo i běžná „Stolní sladidla“ se sacharinem. Já je používám i ke slazení čaje a kávy (hořké mi nechutnají). A pokud tu mlsnou občas zaženu, tak si zase i občas dám i nějakou tu „dobrotu“ s cukrem. V současné době třeba jahody s cukrem a se šlehačkou. Ale zkrátka, jak říkal klasik: přiměřeně, přiměřeně…:-))) A zatím se mi daří „hmotnost“ i za těchto podmínek, ukočírovat. Ještě před třemi lety jsem měl o 25 kg víc.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Pěstuji si stévii. Je přírodní, žádná chemie, ale pozor: je mnohem sladší než cukr, má trošku lékořicovou příchuť. Často dělávám jablečný závin se stévii a s hodně jablky. Jen se po něm zapráší. 🙂
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/St%C3%A9vi­e_sladk%C3%A1

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Nemá-li k tomu člověk zdravotní důvody, dala bych i já před zkoušením
umělých sladidel přednost snížení množství cukru, případně náhradě medem
nebo jiným druhem (třtinovým, kokosovým) cukru*).

Snížení množství by nebylo od věci ani v případě náhrady.

*)
V diskuzi píšete, že o jiný druh cukru nemáte zájem, ale
podle mne by přesto bylo dobré se nad tím ještě zamyslet.

Umělá sladidla mají řadu nevýhod, lidskému organismu neprospívají.
Proto je podle mne rozumnější vyzkoušet jiné možnosti.

Já radši používám cukr, ale snižuji jeho množství.

Velice ráda dezerty kombinuji s čerstvým ovocem,
protože mi chutná kombinace sladkého a kyselého.
Použiji-li kyselé ovoce, ve výsledné chuti se „ztratí“,
když použiji menší množství cukru…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
martin319

dá, ale když sníme sladidlo tělo cítí sladkost a když nedostane cukr, tak si ho samo vytvoří

Zdroj: meteor český rozhlas dvojka

Upravil/a: martin319

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jiri Linhart

Zkus STEVII ! mam ji pouziva i do testa a jeste neotravila nikoho !

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
richardad

Jistěže. Místo cukru dáte více másla (sádla, loje) a vajec, a můžete přidat vlákninu pektin nebo máčené otruby. Tím se zvýší trvanlivost moučníku. Ovoce (jablka fíky, datle, angrešt) obsahuje hodně cukru a další už se nemusí dávat

Upravil/a: richardad

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

ivzez: já nevím, snižování obsahu cukru nevidím jako řešení, všechno by mělo být tak sladké, aby mi to chutnalo. Třeba kafe slazené jenom jednou kostkou místo tří by pro mně moc pitelné nebylo. Vyměnit cukr jiným druhem cukru má význam jen u kokosového cukru – viz glykemický index, jde tam o fruktózu, ne o sacharózu. Jinak já cukr doma skoro nepoužívám, jenom na vaření. Čaj a kafe sladím umělým sladidlem, sice to není tak zdravé, ale myslím že ten jeden gram denně (maximálně) se nemůže nijak zvlášť projevit.

před 2714 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Diabetik nemá jinou volbu, ale Vy si vybrat můžete.

S těmi sladidly to chce opravdu opatrně, některá jsou i kaloričtější než cukr.

Nahradit cukr medem podle mne smysl má, med má vedle oslazení další výhody.

Kávu střídavě sladím sladidlem nebo do cca
čtvrtlitrového hrnku ± půl lžičky cukru.

Dříve jsem kávu sladila mnohem víc, postupně
jsem množství cukru hodně snížila.

Čaj nesladím vůbec, ten mám ráda silný černý.

Množství cukru snižuji dlouhodobě, pomalu.
Zkusila jsem naráz asi o polovinu, ale musela
jsem se vrátit na původní množství. Pomalu
mi to jde lépe.

Ke snížení množství cukru mi pomáhá
už v odpovědi zmíněné ovoce → tím, že změním
původní složení, „ošidím“ pocit nedostatku
sladkého.

Pomáhá i některé koření, např. skořice, kterou
lze použít jak na pečení, tak do kávy.

___

V posledních asi čtyřech týdnech zkouším snížit
i množství soli. Momentálně jsem asi na dvou
třetinách toho, co jsem doposud používala…

před 2714 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

…některá jsou kaloričtější než cukr? Kdepak, umělá sladidla mají velmi málo nebo žádné kalorie. https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/N%C3%A1hrad­n%C3%AD_sladi­dlo. Proto je taky využívám.

před 2713 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Já jsem to četla o dvou, na která si momentálně nevzpomenu (už je to delší dobu, zkusím to najít).

Podíval jste se i na odkazy pod článkem ve Wikipedii?

Doporučuji ten první:
http://www.osel­.cz/7789-umela-sladidla-skodi-navozuji-prvni-stadium-diabetu.html

před 2711 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Jo, a med bytostně nesnáším, dokonce i ve formě medoviny 🙂

před 2713 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Já ho mám docela ráda. Někdy…

před 2711 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Ještě bych potřebovala výrazněji omezit kouření
a potom přestat úplně. To mi zatím nejde. )))–:

před 2714 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

annas: dávám bod, přestože jde opět jenom o cukr. Pro mně je kokosový cukr novinka, musel jsem si o něm něco přečíst. Má stejnou sladivost jako řepný cukr i stejnou kalorickou hodnotu, přesto díky nízkému glykemickému indexu napomáhá k hubnutí. Kdo by to byl řekl.

před 2714 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Děkuji.

Nevěděla jsem, že kokosový cukr existuje, ale v prodejně zdravé výživy jsem se setkala s ženou, která chtěla pro děti sladké „mlsání“. Prodavačka ji znala a přinesla jí kokosový cukr.

Divila jsem se stejně jako děti dotyčné, proč jim babička
místo bonbónů nabízí cukr. Chutnal jim, babička už kupuje pravidelně, i když prý než ochutnaly, ohrnovaly nos.

Prodavačka mně kokosový cukr nabídla, ať vyzkouším. Chuť má dobrou, na pečení je drahý, ale do dezertů, kde stačí třeba lžička, chutná. I když sladké nejím, přidávala jsem si ho do kaší. Jednou vyzkoušela v nějakém moučníku.

před 2714 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Radius: nezajímá mě jiný cukr, řepný, nebo třtinový, to je jedno. Zajímá mě použitelnost umělého sladidla.

před 2715 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Radius

OK, sorry, nikdo z naší rodiny nemá cukrovku, takže cukr používáme, ale s mírou, nikdy nepřeslazujeme.

před 2714 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
yuko

Omlouvam se za ty preklepy. To je tak, kdyz se s necim specha.

před 2715 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek