Je rozdíl mezi domácím uzeným a průmyslově vyráběným. Ten tradiční
postup zanechává v mase karcinogenní látky z kouře, případně se
používá škodlivá rychlosůl (dusitan sodný) k dosažení krásného
probarvení masa.
Způsob průmyslového uzení, uplatňovaný v současné době, je odlišný.
To má na rozdíl od domácích udíren za účel výrobky pouze vybarvit,
ochutit a aromatizovat. Na maso se aplikuje tzv. tekutý udírenský kouř, doba
skutečného uzení je pak příliš krátká. Výhoda tohoto uzení spočívá
v tom, že takto upravené maso neobsahuje karcinogeny, které při běžném
uzení v kouři vznikají. Nevýhodou je odlišná chuť.
Po zrušení závazných norem na výrobu potravin počátkem 90. let
20. století začali mnozí výrobci za účelem zlevnění masa či většího
zisku do uzeného masa injekčně vpravovat vodu s polyfosfáty,
zvýrazňovači chuti a dalšími éčky. Některá uzená masa obsahují pouze
70% masa (resp. masné části). Dalším způsobem šizení uzeného masa je
jeho nastavování práškem ze sušené krve.
(wiki)
0 Nominace Nahlásit |
10 důvodů, proč jíst jablka
Minerály – jablko obsahuje více než 30 minerálních látek,
například vápník, fosfor, železo či hořčík, které jsou nezbytné pro
stavbu kostí.
Enzymy – ovlivňují činnost zažívacího ústrojí, působí příznivě
při zažívání, žaludečních a střevních potížích. Normalizují
střevní mikroflóru, pomáhají trávení, šetří slinivku břišní obsahem
látek podobných inzulinu.
Fruktóza – sladkou složkou jablka je fruktóza, jednoduchý cukr, který se
ale rozkládá spolu s jablečnou vlákninou v těle pomaleji, a udržuje
hladinu cukru v krvi stabilní. Po jablkách neztloustnete, i když se zdají
velmi sladká.
Pektin – v žádném jiném plodu není obsažen v takovém množství.
Rozpustná vláknina (pektin) brání rozvoji škodlivých mikroorganismů,
podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla, a
předchází tak vzniku rakoviny.
Vitaminy – jablko obsahuje provitamin A, vitaminy B1, B2, B3, B6, kyselinu
listovou, vitamin C, vitamin E a další.
Flavonidy – pigmentové látky, které výrazně snižují riziko srdečních
chorob.
Vláknina – zlepšuje činnost střev, částečně pomáhá snižovat
cholesterol a působí blahodárně na odvodnění organismu. Je obsažena
hlavně ve slupce, proto jablka zbytečně neloupejte. Jedno jablko obsahuje až
5 g vlákniny.
Voda – každé jablko obsahuje až 85 % vody.
Antioxidanty – jablka jsou zdrojem pozitivně působících antioxidantů,
obsahují velmi málo tuku (0,4 g na 100 g) a jsou bez cholesterolu.
Energetická hodnota na 100 g se pohybuje mezi 50 – 200 kJ (podle typu
jablka).
==============
To jsou klobása a uzené maso až tak škodlivé, že mám obětovat chuť
pořádné zelňačky? Jednou za rok?
Já jsem se tak rozhodnul svobodně. Jenže to jsem nejprve věděl, že když sním například 100 g uzené klobásy, přijmu tolik rakovinotvorných látek, jako kdybych vykouřil najednou 60 cigaret! Proč bych dělal jedením totéž, co jiní dělají kouřením – pěstoval si rakovinu?
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
0 Nominace Nahlásit |
… jak chceš vysvětlit nepochopitelné, a ještě k tomu zjednodušeně – dovedeš si představit krásné, voňavé uzený v porovnání s otlučeným jabkem > to je holt marketink …
0 Nominace Nahlásit |
"Jsou i potraviny, které byste vůbec nedoporučil?
Asi největší lidský vynález, jak se co nejvíce poškodit prostřednictvím jídla, jsou uzeniny. Kombinuje se v nich několik škodlivých faktorů. Obsahují přebytek soli, jde o maso a navíc maso uzené, takže se v něm vytvářejí karcinogenní látky. Setkávám se s tím, že mnozí naši klienti říkají: „Já jím pouze libovou šunku." To je sice hezké, ale šunka je pořád uzenina"
„Někdo je odolnější, někdo méně. Uzeniny samozřejmě vůbec nedoporučujeme ke konzumaci. Je rozdíl, jestli je jíte denně, anebo jednou za týden.“
„Ve výživě je velmi důležité dobré zásobení zeleninou a
ovocem – celkem 400 až 800 gramů denně.“
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/lekar-ktery-ji-maso-kouri-a-pije-alkohol-v-otazce-zdrave-vyzivy-moc-neporadi-20160406.html
Jablka:
„Mají blahodárné účinky na:
celou trávicí soustavu
nervový systém (snížují nervozitu)
nespavost
činnost mozku
metabolismus“
https://ovoce-a-zelenina.zdrave.cz/jablka-vite-jak-jsou-zdrava/
0
před 2903 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kepler … jestli mluvim vo uzeným, mám na mysli uzený – a ne ty náhražky co prodávaj v krámu a marketech …
Jistě, ale většina lidí udírnu nemá a tak baští to „uzené“ ze superhyper. Pro jistotu jsem uvedl obojí.
… těm bych doporučil návštěvu nějakého malého řeznictví (v okolí jich osobně znám několik) a velmi často je to uzené uzeným …
Drap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |