---…---…---…---…---
Tak jsem našel web, kde smysluplně (jasně a stručně) vysvětlují řez
na čípek. Vzalo mně to necelé dva roky, ale cení se také snaha.
Děkuji.
http://rez-stromu.hys.cz/?%C3%9A%C4%8Del_a_funkce_%C5%99ezu
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, paul1, nyjono před 1552 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Při ořezávání stromů existuje několik pojmů.
"Větevní kroužek – malý zával, kde větev nebo výhon přisedají k větvi vyššího řádu nebo ke kmenu. Právě v tomto místě vedeme řez, když potřebujeme celou větev odstranit a rána se i nejrychleji hojí.
Chyby – větev se odřízne nad větvením kroužkem, vzniká nežádoucí čípek „věšák“ ze zbytku dřeva, které postupně zasychá a uhnívá, bývá častým místem druhotné infekce. Také se řeže až pod větevním kroužkem, kdy se hrubě zasahuje do další větve či kmenu a vzniká neadekvátní dlouhá a především i hluboká rána. Velmi špatně se hojí, jedinečná příležitost pro infekci. Zejména při zasažení kmene může být důvodem postupného předčasného úhynu stromu nebo vzniku nežádoucích nádorů." atd.
http://loskutak.nova.cz/clanek/ochranaavyziva/rez-stromu-chybne-a-spravne.html
–
http://www.floranazahrade.cz/rez-stromu/
Zde najdete fotografii, jak se má ořezávat.
"Řez po sklizni – je typický pro peckoviny, které se mimo sezonu prakticky neřežou. Zkrácení dlouhých letorostů na třetinu má za cíl založení květních pupenů v jejich dolní polovině.
U višní se v této době používá varianta tohoto řezu – řez na čípek, který přinutí strom k vyrašení spících pupenů u báze větve a zabrání tak typickému vyholování dlouhých větví. Termín řezu je dán dobou sklizně konkrétní odrůdy, u velmi pozdních odrůd slivoní, a především broskvoní se provádí až na jaře."
Podívejte se na obrázky, kde „řez na čípek“ uvidíte.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek