S tímto označením se občas setkávám v supermarketech a nemám tušení z které části čuníka to vlastně je. Znám jenom tohle rozdělení: plec, kotleta, kýta, bůček, žebro, lalok, koleno a možná ještě další, ale co je to pečeně?
https://pixabay.com/cs/photos/prase-vep%C5%99ov%C3%A9-maso-1805416/
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Hufnágl před 1674 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Kotleta
https://www.prochazka.cz/cs/recepty/veprove-maso/deleni-masa/
https://zena.aktualne.cz/volny-cas/panenka-plec-lalok-krkovicka-znate-druhy-veproveho/r~i:article:772784/
https://www.souhorky.cz/ftp/ucebnice/pv/maso/vepr.htm
0 Nominace Nahlásit |
Vepřová pečeně se nachází z obou stran podél páteře mezi kýtou a krkovičkou. Setkat se s ní můžete také pod názvem karé, hřbet, kotleta nebo pečínka. Poskytuje velmi chutné a poměrně libové maso, které se skvěle hodí na minutky. 🙂
https://www.makro.cz/o-makro/maso-a-drubez/veprove-maso/pecene
0 Nominace Nahlásit |
Lepší než odkazy je foto (vlastní): https://beta.ctrlv.cz/5Eal
Vepřová pečeně je od 6 obratle vpravo.
Vykostěná pečeně, s řetízkem : https://beta.ctrlv.cz/Zuis
0 Nominace Nahlásit |
Zeptej se paní, až bude říkat, že udělá vepřo, knedlo, zelo.
0
před 1674 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Hufnágle, hele… jako dobrý… Ale kdo z neznalých z těch fotek pozná, z kama to maso je? A druhá věc, popsat by se měla vzhledem k tělu zvířete, ne jak leží na stole. A nakonec… jak pečeně vypadá, když ji vyndám ze zvířete víme asi všichni.
Hele, Edison… to maso je z prasete a pokud jsi poznal, že tam je i krkovička, tak určitě víš, kde se nachází. U ocásku určitě ne!
Na obou tvých fotkách je pěkný flák masa. Z toho nikdo neznalý fak nepozná, z kama je. Čéče… proč se asi kreslej ta schémata… hmmmm????
Masa bylo opravdu dost, a to jsi neviděl krkovičku. https://beta.ctrlv.cz/LOzH
Mne témata nezajímají-rozpůlím prase, vím kde co je. Jistě, taky jsem
věděl kulový, ale léta praxe…
No právě… A teď je potřeba to ukázat neznalému. Třeba mě… Já si taky našel obrázek z kama je kerý maso. Bo mě normálně zajímá spíš na talíři, než v celku.
Edison: dobré odkazy, dík. Já měl za to, že kotleta je s kostí. To, co jsem koupil, bylo bez kosti, takže asi jde o kotletu bez kosti.
Jde o postup. Pokud vezmeš klasicky celej ten kus masa i s kostí a rozdělíš na plátky podél žeber, jsou to kotlety. Když pak z těch plátků odstraníš kost, jde o kotletu bez kosti. Ovšem když vezmeš celej ten kus masa i s žebry, vykrojíš ten sval v celku, zůstanou žebra v celku a PEČENĚ… v celku… určená k pečení, což jednotlivé kotletky se pečou prostě hůř.
@Edison: … skoro správně, až na to, že ta pečeně vcelku může bejt i s kostí a pak je na ní i kus panenky, když nejni řezník vykuk …
Jo, je to tak. Pešeně je v podstatě vyřízlý ten sval od kosti. Zůstanou žebítka se zbytky masa… Kuuuurňa… vyudit… křen, hořčice… a pořádně si v tom vymatlat papuli… Mňam!!! Nebo doořezat a něco z toho udělat… pokud jsou žebra vyuzená, tak poblívčičku, šunkofleky…
Já jsem z toho právě nadělal Wiener schnitzelen, jen jsem odpreproval tučné části s částmi masa (to bude na guláš). Taky dobrý.
Hufnágl má pravdu. Vídeňák – pouze telecí.
Ale co se týče „šnyclu“ z vepřovýho, upřednostňuji krkovici bez
kosti. Je to šťavnatější než z těch libovějších částí.
No nevim… šnycly z pečeně… a ještě to vořezat… Nebude to suchý? A na guláš odřezky? Já ti nějak nevím… Hele… já fak nevařim… vůbec… Nebaví mě to a hlavně… fak to neumim… 😁
Já jedu na libový, takže pro mně i ty řízky z pečeně 😉 Jo chápu, že většina lidí se při té představě bude kroutit, ale zkrátka každej jsme jinej.
To máš pravdu, kotletka není moc dobrá jako řízek, ale pokud se prošpikuje uzeným špekem… a odřezky jsou na gulášek špica. On si někdo představuje odřezky jinak.
Drap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |