marci1
Ano, ale rozdíl mezi whiskey a bourbonem je daný zejména složením a
lokalitou. Bourbon se zrodil v 18. století v americkém státě Kentucky,
kde se tak místní farmáři snažili zužitkovat nadbytek úrody kukuřice.
Nouze naučila Dalibora housti a chudé zemědělce pálit kukuřičná zrna.
A ještě že tak. Byla by škoda přijít o jedinečnou chuť bourbonu –
sladší, než u whiskey, s typickými medovými tóny.
Aby se whiskey mohla nazývat bourbonem, musí obsahovat 51–80 % kukuřice.
Výsledný profil záleží na tom, která obilnina dělá kukuřici
společnost. Bourbony s obsahem žita jsou obecně sušší a kořeněnější.
Patří mezi ně třeba Four Roses Single Barrel, Wild Turkey nebo Bulleit.
Vyšší obsah pšenice naopak dodává elegantní jemnost, ke které se často
přidávají jemně oříškové noty. Tady exceluje třeba značka
Maker’s Mark. Populární Jim Beam stojí někde na pomezí s kombinací
žita a pšenice.
Bourbon musí také pocházet výhradně z USA (nikoli pouze z Kentucky, odtud
jen přišly ty nejslavnější) a zrát v nových opálených sudech
z bílého dubu (déle než 2 roky, pokud chce nést označení straight
bourbon). Další požadavky jsou na maximální obsah alkoholu po destilaci a
při ukládání do sudů, ale nebudeme zabíhat do detailů. Kukuřice, sudy a
Amerika nám k odlišení postačí. 🙂
https://www.alkohol.cz/novinky/rozdil-mezi-whisky-a-bourbonem/
Ametyst
Bourbonem pohrdají Irové i Britové, protože je to whisky vyrobená
z kukuřice. Vyrábí se jen v USA a chutná jinak. Bourbon jsou všechny
značky whisky, které se vyrobí v Americe, např. Jack Daniels. Rozdíl
v chuti poznají právě Irové a Britové, protože to " sají s mateřským
mlékem". Poznají i rozdíl mezi skotskou a irskou whisky, a mezi skotskými
poznají značku.
Upravil/a: Ametyst
metro
Irská whisky neexistuje, v Irsku se dělá whiskey. 🙂