Avatar uživatele
Lukas27

Co je nejlepší používat v kuchyni na smažení?

Zajímavá 0 před 1037 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
GM

K mému překvapení mě výživová poradkyně pochválila za sádlo, což je dnes opět superpotravina. A máslo na mazání.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Já používám téměř výhradně sádlo. Náhražky jen v případě, že náhodou sádlo dojde. (žena má ve skříni nějaký olej, ale ani ona ho běžně na smažení nepoužívá)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Podle toho, co chceme smažit. Slunečnicový olej, nebo sádlo. A pak granitovou pánev.

Upravil/a: elkon

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Viktorie II.

Pánev

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

TOP je sádlo, má vysoký bod kouřivosti a není karcinogenní. Lze smažit další porce, sádlo přidávat.
Při smažení masa/řízků se doporučuje přidávat kolečka mrkve nebo brambor. Bramboráky, koblihy aj. na sádle (pokud smažím, tak jen na sádle).
Ghí, na něm je chutný řízek, doporučuje se, usmažit 1 dávku. Na další smažení (pánev/kastrol), použít čerstvé ghí.
Rostlinný olej (řepkový, olivový, ale ne panenský) s přidáním alespoň 1 PL sádla.

Vše s ohledem na zdraví člověka.

Svého času se používal olej rýžový. Jen potřít plátky masa (žádná lázeň). Splňuje požadavek na vyšší bod kouřivosti. To je také to jediné.
Všechny ostatní oleje a ztužené tuky nejsou ze zdravotního hlediska, pro člověka vhodné, k ničemu. Jen 2 oleje mají optimální poměr SAFA, MUFA, PUFA. Slunečnicový olej sice má trochu Omega3, ale málo v poměru k ostatním kyselinám. Vše co je z tuků/olejů „dobrým“ konzervantem (aby zboží vydrželo dlouho v regálech obchodů = delší expirace), není z hlediska zdravé výživy, pro člověka vhodné. Patří tam i slunečnicový olej (je nejlevnějším olejem).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek