máme doma dnes chutě na krupici,a můj partner říká,že nikdy nejedl tak
dobrou,jako dělávali ve školní jídelně.Prý dobrá byla od babičky i od
maminky,ale v jídelně byla nejlepší.
Někde jsem se dočetla,že je možné část krupice nahradit hrubou
moukou…je možné,že proto byla tak dobrá?Já si na krupici v jídelně
jaksi nepamatuju.
Doplňuji:
Apropos-máte nějakou delikatesku,ktero si krupici vylepšujete?
http://img.nadapenny.com/t20/11034/nadap121704716680230.jpg
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, Miroslavst, Jahoda, anonym, BEAES, anonym před 5040 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Já jsem na tom stejně jako Váš partner. Vzpomínám na první a poslední
den školního, roku, kdy se na oběd podávala pravidelně krupice.
Byla tak akorát. Teď už ji nevařím, portože nesmím mléko.
Ale zapékám maso s krupicovou polevou a do ní přidávám hrubou mouku. Zřejmě tak netuhne jako krupice, nádivka má jemnější chuť.
0 Nominace Nahlásit |
a nebylo to třeba tím kakaem? Mám takové tušení, že používali
instantní kakao slakadké.
O nastavování krupice moukou jsem neslyšel, ale je to možné.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Krupicov%C3%A1_ka%C5%A1e.jpeg
Doplňuji:
No, že bych přímo vylepšoval to ne, ale není nad:
http://www.cuketka.cz/pic/hajnovka.jpg
Upravil/a: Miroslavst
0 Nominace Nahlásit |
Mám stejný problém, také takovou jako ve šk. jídelně nedokážu uvařit!
4Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst, iceT, anonym, annas
před 5040 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
A mozna ,ze byla zaprazena tak je chutove dobra.
4Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst, iceT, annas, vagra
před 5040 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Naše babina ji dělávala jedině z polohr.mouky,krupičku vůbec neuznávala,škoda peněz říkávala.
4Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst, rynek878, iceT, vagra
před 5040 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jedná se o to že ve školní jídelně vařili krupici pro 1000 lidí v obrovském hrnci. Pokud by ty kuchařky tu krupici vařili v malém hrnci po jedné porci tak by chutnala jinak než když ji vařili najednou ve velkém množství. Proto se nedá srovnávat velké hromadné vaření s vařením pro dvě osoby. Ty chutě jsou prostě jinačí díky technologii přípravy, rozložení teplot atd..... atd…
0 Nominace Nahlásit |
Asi to je víc malých příčin.
Mám kamarádku, co krupici dopředu přes noc namočila v mléce. Prý pak je
jemnější.
0 Nominace Nahlásit |
kaše z hrubé mouky je jemná a výborná ,nikdy není z krupice tak dobrá a že se dělá z hrubé mouky abyste mi věřili zde je důkaz
http://www.toprecepty.cz/recept/7233-krupicova-kase-z-hrube-mouky/
0 Nominace Nahlásit |
Já bych řekla,že mi taky nejvíc chutnala ve školní jídelně a dokonce vím čím to bylo.U nás ji totiž dělali ze sušeného mléka a to bylo úplně něco jiného,než doma.Doma mě z ní nejvíc chutnali žmolky.
0 Nominace Nahlásit |
A zrnko soli do ní dáváte? Já dávám trošičku na špičku nože, kašička je pak chutnější. Díky za ten typ s hrubou moukou, musím to vyzkoušet. Ňam, už se těším.
0 Nominace Nahlásit |
Asi většina z vás měla štěstí na školní jídelnu. Když něco lepím tak si i vzpomenu na školní krupičnou kaši.
0 Nominace Nahlásit |
Tajemství je především ve velmi dlouhém vaření. Neznám nikoho, kdo by
doma vařil kaši přes hodinu a pak ji ještě udržoval několik hodin teplou
na výdej. A v tom to je.
Dělá se z obyčejného mléka a hrubé krupice. Stačí míň krupice,
dlouhým vařením se více rozvaří a vytvoří více toho jemného šlemu
z mléka.
Doma si ji můžete zkusit udělat taky, pokud vydržíte delší dobu
„slintat“ na hrnec. Já to jednou zkoušela, samozřejmě v hrnci
s dvojitým dnem /s vodou/. Pozor ať nedáte moc krupice.
Ale už ji vařím zase normálně, prostě do zhoustnutí a šup na stůl.
Jinak info mám od hlavní kuchařky ze školní jídelny, takže
věrohodné.
To namočení, jak píše Terry, je dobrý nápad, určitě to vaření krupice
urychlí.
0 Nominace Nahlásit |
Vím, že to bxlo konzistencí. Byla řidší – tekutější. Pak to sladké kakao a hodně rozehřátého másla. Nikdy jsem nejedl lepší, než v ZŠ.
0 Nominace Nahlásit |
Miroslave,Vy ste fakt klasik,nad maso prostě není.
Mamka nám do krupice dávala marmeládu,já jsem místo skořice posypala
perníkem a špetičkou skořice jen ovoněĺa,a místo marmelády dala jahody
v medu.To jsem dostala od kamarádky,prý si kdesi v cizině,asi
v Turecku,dávají do čaje jako lék při bolení v krku.No a máslo
samozřejmě.To zas bude pět kilo navíc…
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |