Avatar uživatele
iceT

Čím to je?

máme doma dnes chutě na krupici,a můj partner říká,že nikdy nejedl tak dobrou,jako dělávali ve školní jídelně.Prý dobrá byla od babičky i od maminky,ale v jídelně byla nejlepší.
Někde jsem se dočetla,že je možné část krupice nahradit hrubou moukou…je možné,že proto byla tak dobrá?Já si na krupici v jídelně jaksi nepamatuju.
Doplňuji:
Apropos-máte nějakou delikatesku,ktero si krupici vylepšujete?

http://img.na­dapenny.com/t20/110­34/nadap121704716­680230.jpg

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: iceT

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, Miroslavst, Jahoda, anonym, BEAES, anonym před 5040 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Já jsem na tom stejně jako Váš partner. Vzpomínám na první a poslední den školního, roku, kdy se na oběd podávala pravidelně krupice.
Byla tak akorát. Teď už ji nevařím, portože nesmím mléko.

Ale zapékám maso s krupicovou polevou a do ní přidávám hrubou mouku. Zřejmě tak netuhne jako krupice, nádivka má jemnější chuť.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Miroslavst

a nebylo to třeba tím kakaem? Mám takové tušení, že používali instantní kakao slakadké.
O nastavování krupice moukou jsem neslyšel, ale je to možné.

http://upload­.wikimedia.or­g/wikipedia/com­mons/7/71/Kru­picov%C3%A1_ka­%C5%A1e.jpeg
Doplňuji:
No, že bych přímo vylepšoval to ne, ale není nad:
http://www.cu­ketka.cz/pic/haj­novka.jpg

Upravil/a: Miroslavst

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
BEAES

Mám stejný problém, také takovou jako ve šk. jídelně nedokážu uvařit!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

A mozna ,ze byla zaprazena tak je chutove dobra.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Naše babina ji dělávala jedině z polohr.mouky,kru­pičku vůbec neuznávala,škoda peněz říkávala.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
miladaB

Jedná se o to že ve školní jídelně vařili krupici pro 1000 lidí v obrovském hrnci. Pokud by ty kuchařky tu krupici vařili v malém hrnci po jedné porci tak by chutnala jinak než když ji vařili najednou ve velkém množství. Proto se nedá srovnávat velké hromadné vaření s vařením pro dvě osoby. Ty chutě jsou prostě jinačí díky technologii přípravy, rozložení teplot atd..... atd…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
terry

Asi to je víc malých příčin.
Mám kamarádku, co krupici dopředu přes noc namočila v mléce. Prý pak je jemnější.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

kaše z hrubé mouky je jemná a výborná ,nikdy není z krupice tak dobrá a že se dělá z hrubé mouky abyste mi věřili zde je důkaz

http://www.to­precepty.cz/re­cept/7233-krupicova-kase-z-hrube-mouky/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cent22

krupice v jídelně je opravdu dobra, protože pořád chodím do školy

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vecernice

Já bych řekla,že mi taky nejvíc chutnala ve školní jídelně a dokonce vím čím to bylo.U nás ji totiž dělali ze sušeného mléka a to bylo úplně něco jiného,než doma.Doma mě z ní nejvíc chutnali žmolky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Radak

A zrnko soli do ní dáváte? Já dávám trošičku na špičku nože, kašička je pak chutnější. Díky za ten typ s hrubou moukou, musím to vyzkoušet. Ňam, už se těším.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Asi většina z vás měla štěstí na školní jídelnu. Když něco lepím tak si i vzpomenu na školní krupičnou kaši.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
kapka

Tajemství je především ve velmi dlouhém vaření. Neznám nikoho, kdo by doma vařil kaši přes hodinu a pak ji ještě udržoval několik hodin teplou na výdej. A v tom to je.
Dělá se z obyčejného mléka a hrubé krupice. Stačí míň krupice, dlouhým vařením se více rozvaří a vytvoří více toho jemného šlemu z mléka.
Doma si ji můžete zkusit udělat taky, pokud vydržíte delší dobu „slintat“ na hrnec. Já to jednou zkoušela, samozřejmě v hrnci s dvojitým dnem /s vodou/. Pozor ať nedáte moc krupice.
Ale už ji vařím zase normálně, prostě do zhoustnutí a šup na stůl.
Jinak info mám od hlavní kuchařky ze školní jídelny, takže věrohodné.
To namočení, jak píše Terry, je dobrý nápad, určitě to vaření krupice urychlí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
poa.li

Vím, že to bxlo konzistencí. Byla řidší – tekutější. Pak to sladké kakao a hodně rozehřátého másla. Nikdy jsem nejedl lepší, než v ZŠ.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
iceT

Miroslave,Vy ste fakt klasik,nad maso prostě není.
Mamka nám do krupice dávala marmeládu,já jsem místo skořice posypala perníkem a špetičkou skořice jen ovoněĺa,a místo marmelády dala jahody v medu.To jsem dostala od kamarádky,prý si kdesi v cizině,asi v Turecku,dávají do čaje jako lék při bolení v krku.No a máslo samozřejmě.To zas bude pět kilo navíc…

před 5040 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hanulka11

já ji miluji se skořicí a kouskem másla a trošku pocukrovat

před 5040 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek