Koukněte a dědka kořenáře,ten je v tom macher.
Pro sušení si sbírejte květenství, jehož třetina je již rozvitá, ale ne
více než polovina. To by vám při dozrávání při sušení nejen vypadla na
zem většina důležitého pylu, ale květ by se zbavil převážné části
účinných látek a většinou i sebe sama, protože přezrálý květ při
sušení opadá a ten ze země doporučuji dopravit tak akorát do kompostu. Po
proschnutí květních stopek se kvítka sdrhnou a v suchu uschovají. Měla by
mít stále bíložlutou barvu. Občas to je potřeba při skladování
překontrolovat. Tmavnoucí až černající květ je znamením pro vyhození.
Také se podívejte, jestli tam nemáte hmyzí nájemníky, protože nyní je
jim květ jako příjemně vonící výživa najednou dosti atraktivní.
Zdroj:http://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-bylinkach---humorny-special/bez-cerny.html
0 Nominace Nahlásit |
No teda suši se stopkou jsem ještě neviděl.. 😁
Pro sušení si sbírejte květenství, jehož třetina je již rozvitá, ale ne více než polovina. To by vám při dozrávání při sušení nejen vypadla na zem většina důležitého pylu, ale květ by se zbavil převážné části účinných látek a většinou i sebe sama, protože přezrálý květ při sušení opadá a ten ze země doporučuji dopravit tak akorát do kompostu. Po proschnutí květních stopek se kvítka sdrhnou a v suchu uschovají. Měla by mít stále bíložlutou barvu. Občas to je potřeba při skladování překontrolovat. Tmavnoucí až černající květ je znamením pro vyhození. Také se podívejte, jestli tam nemáte hmyzí nájemníky, protože nyní je jim květ jako příjemně vonící výživa najednou dosti atraktivní.
0 Nominace Nahlásit |
Už jsem ti to psal v Diskusi – Květy černého bezu se suší i se
stopkami – tedy celé květenství (lata), nikoli jednotlivé kvítky.
😉
Stříhá se až ta stopka, která na obrázku vede k listům – http://www.bydleniprokazdeho.cz/images/clanky2/cerny-bez-3.jpg .
0 Nominace Nahlásit |
Já suším až po odkvětu plody bezu, tedy až se udělají „bezinky“, malé černé kuličky. Pověsím na šňůru (provázek) celé utržené „hrozny“ bezinek i se stopkami a stonkem. Na chalupě na vzduchu pod střechou. Po usušení dávám jeden kousek hroznu do porcelánového džbánu a zaliji vařící vodou. Nejen, že čaj léčí, ale výborně i chutná, zásadně nesladím ničím, je to tak dobré, ale je možné přisladit medem.
0 Nominace Nahlásit |
…„černý, bez suši“ – to chápu, koneckonců suši pochází
z Asie, ne z Afriky…
Ovšem nikoli „se stopky“, ale „se stopkami“ – akorát nevim, co ten
černej stopuje…
😉
Příště by neškodilo to vyjadřování trošku doladit…
___
Květy černého bezu se suší i se stopkami – tedy celé květenství
(lata), nikoli jednotlivé kvítky.
😉