Odvary:
Odvarová metoda se používá u tuhých rostlinných materiálů, jako jsou kůry, bobule a kořeny. V některých případech se může jednat i o natě a dokonce i o květy. Příprava odvaru spočívá v zahřívání bylinného materiálu ve studené vodě, přivedení k varu a povaření po určitou dobu, zpravidla do 10 min. Poté se nechá ještě 10 až 15 min vyluhovat a scedí se. Takto se mohou připravovat jednotlivé byliny nebo směsi. Pokud se připravuje směs bylin formou odvaru, použijí se byliny se stejnými nároky na úpravu, obdobně jako u spojeného čaje. Standardní množství je 30 g sušené nebo 60 g čerstvé byliny na 750 ml vody. Užívá se třikrát denně šálek, opakované dávky lze přihřát. Sladit se může medem, eventuálně nerafinovaným (žlutým) cukrem.
Výluhy:
Existují byliny, které jsou účinnější macerované – vyluhované, než připravené za tepla. Jedná se například o kozlík lékařský, lněné semeno a kostival lékařský, jež obsahují slizy, které by se horkou vodou zničily. Dále pak byliny, jako je např. jmelí bílé, jež obsahují látky, které se teplem rozkládají a ztrácejí účinek. Vlastní macerace spočívá v zalití příslušného množství byliny (zpravidla 25 g usušené byliny na 500 ml vody) studenou vodou, kde se 8 až 10 hodin louhuje. Macerát se zpravidla připravuje přes noc. Ráno směs sceďte přes cedník a užívejte studené. Macerát můžete přihřát, maximálně však na 30° C.
Zdroj: internet
3Kdo udělil odpovědi palec? anonym, Michal Kole, dvdk
před 4801 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Směsy? To jsou spíš děsy!
Kdybys chtěl směsi, to je o něčem jiném.
Záleží na tom, jestli je chceš smíchat na chuť nebo pro nějaké
účinky.
Např.
http://plajzka.blog.cz/1002/lecive-cajove-smesi-dr-kamenicke
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |