Česnek obsahuje mnoho látek, které jsou prospěšné pro člověka. Zajímalo by mne, jestli se při vaření (pečení) znehodnocují. Jestli je nejlépe dávat česnek do jídla raději těsně před konzumací. Třeba v takové sekané, která se peče cca hodinu, jestli tam kromě vůně ještě něco z toho česneku zbude.
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, EKSOT123 před 1248 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ano.
"Institut Linuse Paulinga uvádí, že zahřívání stroužků česneku nebo bezprostředně po jejich rozdrcení se může zničit citlivý enzym (alliináza) v česneku, Enzym je zodpovědný za produkci alicinu.
Přínosy vařeného česneku pro zdraví však lze částečně zachovat drcením česneku a jeho ponecháním v klidu 10 minut před vařením. To dává enzymu čas na uvolnění a na tvorbu alicinu. Jakmile se alicin vytvoří, je relativně tepelně stabilní"
https://blog.snapkitchen.com/raw-garlic-vs-cooked-garlic-which-is-better/
0 Nominace Nahlásit |
Určitě se znehodnocuje, proto je lepší ho do vařeného jídla dávat těsně před ukončením vaření.
4Kdo udělil odpovědi palec? dubraro, aliendrone, Ametyst, xiperio
před 1247 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Některé prospěšné látky se teplem částečně či zcela zničí (vitaminy, enzymy), u jiných má tepelná úprava zanedbatelný vliv (stopové prvky).
3Kdo udělil odpovědi palec? paul1, aliendrone, xiperio
před 1248 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2005 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1317 | |
zjentek | 1191 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 945 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |