Drap
Dýňové zelí, dýňová polévka, dýňový koláč, dýňový kompot a
celá řada dalších receptů. Vynikající je třeba kandovaná dýně
Jiří Bohumil
Dýňové lečo – konkrétně.
Suroviny na cca 4 porce:
•1–2 velké cibule, nakrájená na půlplátky
•3 velké bílé papriky, zbavené semen, přepůlené a nakrájené na
proužky
•200 g párků nebo klobásy, pokrájených na kolečka.
•1 menší dýně (obyčejná nebo hokkaido), zbavená semen a nakrájená na
kostečky
•4 velká masitá rajčata, pokrájená na střední kostky
•6 velkých pol.lž. dobrého rostlinného oleje
•2 malé čaj.lž. soli
•3/4 malé čaj.lž. černého mletého pepře
•2 velkých pol.lž. chilli omáčky
•4 – 6 vajec
Postup přípravy:
Na rozehřátý olej vkládáme postupně cibuli, papriku a párky a vše za
občasného zamíchání smažíme. Když je zelenina a párky osmahnuté,
přidáme dýni, vše osolíme a opepříme, přiklopíme pokličkou a chvíli
dusíme ve vlastní šťávě (kterou by zelenina měla pustit). Když začne
dýně měknout, přidáme pokrájená rajčata, promícháme a vaříme
(dusíme) cca 15 minut.
Mezitím si do misky rozklepneme vajíčka a prošleháme je vidličkou nebo
metličkou. Lečo dochutíme chilli omáčkou, vmícháme vajíčka a za
stálého míchání povaříme ještě cca 5 minut (do zhoustnutí vajec).
Podáváme s chlebem, případně s brambory.
Lečo bez uzeniny je i chutnou přílohou k masu.