Karboš horký a kaše studená.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jasně, že talíř přikryju poklopem pro ohřev a vÿkon pro jįdlo nastavuju
na 500.
Na vodu dávám plný výkon.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 2368 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Mikrovlny ohřívají vše, co obsahuje vodu. V karboši je vody méně a proto se ohřeje velmi rychle. Dostává několikanásobně vyšší příjem energie na jednotku množství vody. Taky množství tepla potřebné pro ohřátí vody je až 4× vyšší, než u jiných látek.
0 Nominace Nahlásit |
V mikrovlnce se ohřívá pouze voda, která je obsažená v hmotě ( zde
jídle).
Dále je doba ohřevu závislá přímo úměrně na hmotě. Čím větší
flákanec tím déle se ohřívá. Halt máš kaše podstatně více než
karbanátku. Z hlediska obsahu vody by to mělo být spíš obráceně nebo
přibližně stejné. Vezmi v úvahu oba faktory a vyjde ti doba ohřevu
jednotlivých potravin.
2Kdo udělil odpovědi palec? nyjono, aliendrone
před 2368 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Podstatné již napsali kolegové. Jen doplním: sniž výkon a ohřívej o to déle, bude to rovnoměrnější (teplo se v jídle rozleze i vedením, nejen samotným ohřevem mikrovlnami). Velmi taky pomůže přikrytí talíře mikrovlnkovým poklopem, který se za tím účelem dá koupit. A taky můžeš ohřev v polovině doby přerušit a brkaši na talíři zamíchat.
0 Nominace Nahlásit |
Je to složitější, než se zdá, a pan ZLOČINEC (tedy Kepler) to trochu… řekněme zamlžil.. ;) :D :D
Ergo – čím VÍCE molekul vody v potravině je, tím RYCHLEJI se
potravina ohřívá jako celek. (podobně jako když do tělocvičny dá jeden
el. přímotop ANEBO 100 takových přímotopů se v druhém případě
tělocvična vytopí rychleji)
Aby to nebylo tak jednoduché, tak v potravině jsou organické molekuly
(některé značně veliké a komplikované), jejichž části taktéž mohou na
danou frekvenci reagovat (rozkmitat se a následně přenést svoji energii na
zbytek molekuly), čímž také fungují jako ohřívač.
Nicméně tento jev je zřetelnější teprve při značném deficitu vodních molekul (v poměru k ostatním).
Kaše rychle vysychá, zato maso v karboši dokáže vodu zadržovat velice dobře. Abys jí z něj dostal, musel bys ho opékat až na uhel. Tak proto. ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Bude to v množství vody a o jejím rozložení v hmotě. V br. kaši bych řekl, že oproti tomu karboši bude voda v menších shlucích, než v karboši.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |