Avatar uživatele
nyjono

Z jakého důvodu se v mikrovlnce ohřívá bramb. kaše pomaleji než třeba karbanátek?

Karboš horký a kaše studená.
~~~~~~~~~~~~~­~~~~~~~~~~~~~~~~
Jasně, že talíř přikryju poklopem pro ohřev a vÿkon pro jįdlo nastavuju na 500.
Na vodu dávám plný výkon.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 2368 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Mikrovlny ohřívají vše, co obsahuje vodu. V karboši je vody méně a proto se ohřeje velmi rychle. Dostává několikanásobně vyšší příjem energie na jednotku množství vody. Taky množství tepla potřebné pro ohřátí vody je až 4× vyšší, než u jiných látek.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

V mikrovlnce se ohřívá pouze voda, která je obsažená v hmotě ( zde jídle).
Dále je doba ohřevu závislá přímo úměrně na hmotě. Čím větší flákanec tím déle se ohřívá. Halt máš kaše podstatně více než karbanátku. Z hlediska obsahu vody by to mělo být spíš obráceně nebo přibližně stejné. Vezmi v úvahu oba faktory a vyjde ti doba ohřevu jednotlivých potravin.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

Podstatné již napsali kolegové. Jen doplním: sniž výkon a ohřívej o to déle, bude to rovnoměrnější (teplo se v jídle rozleze i vedením, nejen samotným ohřevem mikrovlnami). Velmi taky pomůže přikrytí talíře mikrovlnkovým poklopem, který se za tím účelem dá koupit. A taky můžeš ohřev v polovině doby přerušit a brkaši na talíři zamíchat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Je to složitější, než se zdá, a pan ZLOČINEC (tedy Kepler) to trochu… řekněme zamlžil.. ;) :D :D

  1. Mikrovlnka (magnetron) generuje emg. vlny na rezonanční frekvenci molekuly vody – 2,45 GHz. Ty se tímto rozkmitávají (a tedy ohřívají).
  2. Od nich přejímají energii OSTATNÍ molekuly. (čímž se potravina ohřívá jako celek)

Ergo – čím VÍCE molekul vody v potravině je, tím RYCHLEJI se potravina ohřívá jako celek. (podobně jako když do tělocvičny dá jeden el. přímotop ANEBO 100 takových přímotopů se v druhém případě tělocvična vytopí rychleji)
Aby to nebylo tak jednoduché, tak v potravině jsou organické molekuly (některé značně veliké a komplikované), jejichž části taktéž mohou na danou frekvenci reagovat (rozkmitat se a následně přenést svoji energii na zbytek molekuly), čímž také fungují jako ohřívač.

Nicméně tento jev je zřetelnější teprve při značném deficitu vodních molekul (v poměru k ostatním).

Kaše rychle vysychá, zato maso v karboši dokáže vodu zadržovat velice dobře. Abys jí z něj dostal, musel bys ho opékat až na uhel. Tak proto. ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Edison

Bude to v množství vody a o jejím rozložení v hmotě. V br. kaši bych řekl, že oproti tomu karboši bude voda v menších shlucích, než v karboši.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek