Avatar uživatele
nimecacek

Z jakého důvodu se na bramborový salát vaří brambory VŽDY ve slupce (proč konkrétně na salát)?

Zajímavá 0 před 467 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Brambory vařené ve slupce lépe drží svou konzistenci, chuť i vůni.
😄

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
elkon

Vyber si zde: https://www.e­mimino.cz/dis­kuse/proc-varit-cele-brambory-na-salat-276695/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
EKSOT123

Moc nerozumím. Myslel jsem, že se brambory loupou pouze výjimečně, když je slupka nemocná. Jinak se jí se slupkou, vykrojí se jen špatná a nazelenalá místa a místa s klíčky. Ale zrovna u toho bramborového salátu ta slupka trochu brání promačkávání přes mřížku, je s tím malinko víc práce. Ale pokud chceš brambory na salát oloupat, tak určitě lépe až po uvaření, jak píší kolegové.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
cochee

EKSOT123 – brambory až na výjimky se loupou už před vařením, lépe se při varu z brambory dostane bramborový jed – α-solanin, který se koncentruje v případných zelených částech brambory (tyto zelené části je každopádně nutno odstranit při loupání) a v nezanedbatelné míře v nejsvrchnější oblasti hlízy těsně pod slupkou. Bramborový jed je termostabilní, to znamená, že se varem nedegraduje, ale při varu se značná část z brambory vyluhuje a tomuto vyluhování neoloupaná slupka účinně brání – mimochodem právě z tohoto důvodu se nedoporučuje vodu po uvaření brambor používat dále ke konzumaci (např. k uvaření polévky).

Avatar uživatele
da ny

Většina lidí neví, jak správně uvařit brambory na salát. Dělají stejnou chybu
https://www.i­receptar.cz/va­reni-a-recepty/jak-uvarit-brambory-na-salat.html

Avatar uživatele
cochee

Hm, nějak jsem z toho článku nepochopil, která to má být ta „stejná chyba“ a co má za následek. Brambory (samozřejmě v současnosti jedině varný typ A, dnes to není problém, za socíku byl, protože nebylo zvykem je v obchodě označovat, ale zase se daly lépe sehnat keřkovské rohlíčky) vaříme my den předem ne proto, že se uleží, ale proto, aby vychladly, protože to není záležitost půl hodiny. Pak stejně leží přes noc už poté hotový salát. Tam se myslím brambory uleží lépe. Brsalát nejíme ten den, kdy vznikne (i když brambory samotné leží přes noc), protože je salát tzv. „divoký.“

Nový příspěvek