Avatar uživatele
Lucyfer

Z jaké/které země je nejlepší kupovat extra panenský olivový olej? Sháním opravdu kvalitu.

Případně ocením i tipy na konkrétní výrobek. Děkuji.

Zajímavá 0 před 1798 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
kelley

Řecko, Kréta.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
quentos

Nejlépe z takové, kde se vyrábí, tj. kde rostou olivovníky a kde se z jejich plodů olej lisuje. Já jsem si ho např. dovezl přímo náklad z Itálie.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Kvalita je dána už tím pojmenováním, existují kategorie „extra panenské o. o.“, o třídu níž jsou „panenské o. o.“ méně kvalitní jsou pak jen „olivové oleje“ a nejméně kvalitní jsou „olivové oleje z pokrutin (pomace)“ …

Nedá se řící zda je lepší španělský či řecký, to by bylo přílišné zjednodušení a vlastně by to ani nemohla být pravda. Záleží vždy na konkrétních odrůdách, na počasí.

Pokud přičichnete neměl by být cítit zeminou, octem žluklostí. Barvu ignorujte ta o kvalitě nevypovídá vůbec nic.

V kategorii extra penenských olivových olejů nenajdete mezi produkty příliš velké kvalitativní rozdíly (v posledním dTestu to bylo mezi prvním a posledním umístěným jen 15 procentních bodů a to je skutečně není velký rozdíl). V dTestu tehdy zvítězily hned tři oleje s naprosto stejným hodnocením, dva z nich byly ze Španělska (Ondoliva 180Kč/l a Albert Quality) a jeden byl dokonce nespecifikovanou směsí z více zemí (Borges) …

Hledat ten nejlepší v nejvyšší třídě jakosti je už v tomto případě trochu nesmyslná snobárna 🙂

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek