kenyrts
Panenské olivové oleje se vyrábějí šetrným lisováním z celých
plodů. Výsledkem jsou oleje špičkové kvality s charakteristickou vůní,
chutí a s výraznou barvou. Musejí splňovat řadu parametrů, jako vysoký
obsah nenasycených mastných kyselin, antioxidantů a rostlinných fenolů.
Podíl volných kyselin, které by mohly výjimečné chuti panenského oleje
uškodit (což je označováno jako kyselost či acidita oleje), nesmí
překročit dvě procenta.
Extra panenské olivové oleje tvoří mezi olivovými oleji elitu. K jejich
výrobě se používají ty nejlepší olivy, které se zpracovávají do
24 hodin od sklizně. Extra panenské olivové oleje, jejichž acidita
nepřesahuje jedno procento, si tak zachovávají nejvíce účinných látek.
Tato kvalita se ovšem odráží i na ceně výsledného produktu.
Michal
Ze stromu Olivovníku,olivy plody tohoto stromu se lisují a dále
zpracovávají. Mají výraznou chuť a pro organismus jsou velmi užitečné
svým složením.Někteří lidé,bohužel tuto chuť nemají u nás rádi,a
používají oleje jejíchž kvalita je na velmi nízké úrovni.Podle toho se
taky odvíjí cena olejů.