Tak jsem v krámu pokukoval po hotovkách. Zajímalo mě, kak na tom dnes jsou, protože doba a s ní i strav. zvyklosti se prý mění, i když člověk má žaludek od nepaměti stejný. Pozoroval jsem ta hotová jídla, která nejsou zakonzervována a jsou prostě jen v plastové vaničce, přetažené fólií. Prý je to taky k jídlu. No, dejme tomu. Takže viděl jsem tam segedín od Hamé a k němu byl houskový knedlík, který byl ve vaničce nakrájený na šest kousků. Tu hotovku jsem tam fyzicky už viděl (chápete, není to předtucha) a datum spotřeby na ní bylo 24. 4. 202i. No a ten nakrájený knedlík v tý vaničce leží už dnes, aby bylo jasno. A troufám si tvrdit, že do 24. dubna ho v tý vaničce už nikdo měnit nebude. A já VÍM, že když si dnes nakrájím 6ks knedle a dám je zafóliované do ledničky, tak 24. dubna budou ty kousky knedle všechno možné, jenom NE K JÍDLU. Takže? V čem je kouzlo/finta/tajemství, které mi unikají?
Anebo je to prostě tak, že NĚKDO tuhle „srandu“ bez cirátů sní a ještě mně poklepe na čelo, že nejsem normální, když tohle řeším?
Kultura a společnost. );
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? GM, aliendrone před 1315 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Věř mi, že když příjdeš orvanej večer domů a ještě tě čeká tak hoďka dvě papírování za situace, kdy buď budeš vařit nebo se potáhneš najíst do restaurace (obojí je na dlouho), přijde chlazená porce vhod. Párky, salámy a klobásy (včetně tlačenek, nakládaných hermelínů, zavináčů atd.) se prostě NEDAJÍ žrát donekonečna. A čínské polévky jakbysmet. :(
Tohle vytáhneš z lednice, propíchneš igelit, mrskneš do mikrovlnky a za 3min můžeš dlabat. Dokonce rovnou z plastu, pokud máš záchvat lenosti a nechce se ti babrat s nádobím větším, než příbor. ;) Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že nejde o jídlo, spíše bych to nazval energetický kompenzátor a plnič žaludku. Některé se dají v pohodě, jiné s obtížemi. Ale popravdě – raději zbaštím chlazený guláš s knedlíkem z plastu, než ty nejpoctivější a nejčerstvější echt ovocné knedlíky, no.
Knedlík ve fólii ti vydrží v pohodě 14 dní, ne že ne. Podívej na kupované knedlíky, budou oschlé, ale to pořešíš před ohřevem v mikrovlnce postřikovačem/rozprašovačem s vodou.
Bakterie v horku (při výrobě a balení) chcípnou, při SPRÁVNÉM skladování se prakticky nemnoží a další čočku dostanou ohřevem před kozumací – co bys ještě chtěl? Jídlo zcela prosté od všech breber neexistuje, dokonce i když si ho doma uděláš sám. Ono nejde ani tak o bakterie, jako o „chuťový a vzhledový rozklad“ v důsledku dlouhodobého skladování a vzájemnému působení ingrediencí. Jistě, existují různé chuťové i barvové stabilizátory, ale co naplat – nemůžeš jich tam dát lopatu.
Tudíž žádné „záhadné kouzlo“ není, prostě se to „zalepí“ za tepla a pak drží chlazené s pomocí trochy (bio)chemie. NEBO by alespoň mělo, skutečnost bývá někdy JINÁ. Vzpomínáš na těhle hotovkách na teplené „markpointy“, které nebyly skoro vidět, ale pokud bylo balení vystaveno nepřípustně vysoké teplotě po delší dobu, tak nenávratně zčervenaly a tys IHNED a SNADNO věděl, že bys to neměl kupovat? Dokážeš vysvětlit PROČ už se nepoužívají? ;) :D :D
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Mc Merkurion Nahlásit |
Jako nouzovka, když se nám nechce vařit, mohou vyhovovat. Vydrží v lednici déle, protože obsahují konzervanty nebo jsou alespoň sterilizovaná. Rovněž zpravidla obsahují antioxidanty.
4Kdo udělil odpovědi palec? Mc Merkurion, zjentek, marci1, aliendrone
před 1315 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jídla se pod tlakem rychle zahřejí na potřebnou (vysokou!) teplotu.
Následně se šokově vychlazují opět pod daným tlakem na potřebnou
teplotu.
Tímto způsobem sterilovaná jídla mají trvanlivost 2 roky.
Viz https://www.hotovky.cz/faq (první dvě otázky)
Zdroj: https://www.hotovky.cz/faq
4Kdo udělil odpovědi palec? Mc Merkurion, zjentek, marci1, aliendrone
před 1315 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tak že by to byl nějakej gurmánskej skvost, to asi nebude. Ale jak Tys přišel na to, že to není konzervované? Když to hned po přípravě (ještě horké) dají do krabičky a zataví, tak to maj konzervované teplem.
3Kdo udělil odpovědi palec? zjentek, marci1, aliendrone
před 1315 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Je to hnus, velebnosti… Nikdy bych hotovku nekoupila, ani v práci jsem si jídlo neobjednávala. Údajně "chlazené " obědy a večeře zapařené pod igelitem naváželi do lednice už v pátek dopoledne na celý víkend a ještě v neděli na noční to lidi jedli. Dělalo se mi zle.
Upravil/a: GM
2Kdo udělil odpovědi palec? zjentek, aliendrone
před 1315 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ivzez, já když to tak čtu, tak já si to jídlo budu nucen koupit, nechám ho ležet v lednici do toho data a pak ochutnám ten knedlík. To bude asi nejrozumnější. Nejrozumnější z pohledu spravedlnosti (anebo jak naši společnost co nejspravedlněji vystihnout). Pak tedy ochutnám a hned uvidím, na jakých principech tedy pracujeme. (; (;
Keplere antioxidanty? A jaké třeba? (; A nevypisuj ty přirozeně obsažený v kvašeným zelí nebo kde, ale jen ty, co tam přidávaj. (;
Dochy jo, konzervované teplem. Ale pak to jídlo vychladne o okolo knedlů je příliš mnoho prostoru na vzduch. A že už se tam bakterie tvořit nebudou, bo je to zavřené v plastu a co tam bylo, pomřelo při zatavení? Haha…
Musej to naložit ještě horké a ihned zatavit. Nebo zajistit, že s tím budou pracovat v kontrolovaném, sterilním prostředí.
GM, a teď si představ, že do 24.4. zbývá ještě víc než DVA TÝDNY.
V tom MUSÍ být nějaká finta, musím na ni přijít, jinak NESPÍM! Ne, ne, tomu nevěřím, že to tak je, bo „to se může“. S takovým vysvětlením se prostě neztotožním. Přece jsme to, co jíme, nebo už neplatí?
Drap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |