Skoda, ze jsi neuvedl zdroj. Pak by si lide precetli i reakce na clanek,
ktere jsou celkem zajimave.
Ano, da se takhle vyzit. Bud v pripade nouze anebo jenom tak 2–3 tydny. Ale
musis vyuzivat i veci, co mas doma v zasobe. Jinak ne.
Kazdopadne po delsi dobe by asi meli nedostatek vitaminu.
0 Nominace Nahlásit |
Přežít by se na tom dalo, ale že bych byl spokojenej to tedy asi ne. Ale pravděpodobně by nám to prospělo.
0 Nominace Nahlásit |
Plebs žádný stres já jsem na tohle sám a jsem velice úsporný člověk takže není problém na jídlo chodím na vařené lacino v průměru za 129 naší měny čili x 7 = devět stovek a na vše ostatní v zájmu stravy nechám v řetězcích denně už jen 2–3 kila x 7 = rozumných 1750 cca ovšem dá se to ještě i různě ostrouhat bo jsem sám a jdu na to chytře na př. nikde taky není psáno či nařízeno že musím jíst v týdnu zrovna denně.
0
před 265 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Záleží na individuálních stravovacích návycích a preferencích každého z nás. Pro někoho může být sumy 500 korun na týden pro jídlo pro dva na týden dostatečné, pro jiné je to třeba nedostatek. Záleží také na tom, zda se jedná o stravování doma, kde je většinou levnější, nebo ve stravovacích zařízeních, kde bývá dražší.
Pokud jste si připravovali jídlo doma a měli jste předem nakoupené např. základní suroviny jako je mouka, rýže, luštěniny, olej atd., tak je možné se touto sumou vystačit. Rozhodně je ale nutné nákupy pečlivě plánovat, vyhýbat se zbytečnostem a kupovat co nejvíce sezónní ovoce a zeleniny.
Pokud byste však jídlo kupovali v restauracích, 500 Kč na týden by rozhodně nebylo dostatečné ani pro jednoho.
0
před 265 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kilo obilí ti dá zemědělec řekněme za pětikačku, z toho uděláš
bochník chleba asi 1,3 kg. K tomu sůl, kmín, a když si dopřeješ luxus a
přidáš lněná, dýňová, a kdovíjaká semínka, vyjde tě chléb na dva
dny do 10 Kč, tedy 5 Kč na den. (Řekněme, že jsi starousedlík, máš
šroťák nebo mlýnek, dřevo a sporák, tedy neplatíš elektřinu, musíš
koupit pouze zápalky.)
Zbývá nám ještě 30 kč. Přes rok se venku dá natrhat spousta zeleniny,
koření a hub přímo na jídlo nebo do polévek (pampeliška, kozlíček,
kopřivy, bršlice, … výčet by byl dlouhý.) Ale přece jen potřebuješ
něco nakoupit, brambory, brokolici, zelí, maso, luštěniny,… takže nakonec
ti z těch 35 kč moc nezbyde – na novou oktávku za rok
nenašetříš.
Upravil/a: EKSOT123
0
před 265 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
V zásadě je to tak, že ti, co maj prachy, nemají čas, a ti, co prachy nemaj, mají hodně času. Takže, za předpokladu, že bys obcházel akce a večerní výprodeje: ano, dá! Počítej:
Předpokládám, že alespoň vavřín, pepř, hřebíček a sůl doma máš. Jinak by Tě čekalo „kolečko“: najdi akci a slevu!, no a i tak by šlo o haléřové položky, na to jedno jídlo, ovšem v rámci pětistovky na tejden by to byl veliký výdaj. Protože se to kupuje (relativně) ve velkém!
Technologický postup: kuřecí hřbety zblanšíruješ, zaleješ studenou vodou, uvedeš do varu, přidáš zbytky od celeru, oškrabky a spodek od mrkví, slupky a spodky od cibule a oschlé listy a spodek ošlejchu, plus pepř, hřebíček a vavřín, osolíš. Ztlumíš vývar, vaříš přesně tak dlouho, aby šlo maso od kosti (ne déle!).
Vývar scedíš, maso dáš stranou, vyvařené zbytky zeleniny a koření vyhodíš.
Vývar necháš zchladnout tak, aby se na povrchu srazil tuk. Ten sebereš a uschováš pro další potřebu, vývar ještě jednou přecedíš.
Zeleninu nakrájíš na drobné kostky, část sebraného tuku rozpustíš v pánvi, přidáš mrkev, jak zkaramelisuje, přidáš cibuli, jak je dozlatova, přidáš celer, a jakmile začne cibule hnědnout, podliješ troškou vývaru, deglasiruješ, pak podliješ větším množstvím vývaru, přiklopíš, podusíš téměř doměkka.
Mezitím uvaříš spirelli lege artis a napůl do tvrda (ne al dente!).
Maso z hřbetů obereš, a v případě potřeby nakrájíš na menší kousky.
Téměř měkkou zeleninu vrazíš do vývaru, který jsi mezi tím uvedl do varu, krátce povaříš, a až je zelenina měkká, vrazíš v to obrané maso, a jakmile vejvar opět vaří, vývar ochutnáš, dochutíš a ztlumíš, ale tak, aby stále mírně vařil.
Do nahřáté misky vrazíš hodnou porci spirelli a přeleješ vařícím vejvarem tak, aby v misce byla také hodná porce masa. Na osobu počítej s cca 0.5 l, z toho množství, co jsem popsal, budeš mít něco kolem 3l, takže porce Tě surovinově vyjde na Kč 11.08, a za těch cca Kč 67.00 máš snídani a večeři na tři dny.
Podle podobného modi operandi budeš, následně, vařit další jídla. V akci a večerní slevě koupíš velice levně, ku příkladu, vepřový bok s kostí, vepřové kosti, tzv. kuře duo balení (stojí Kč 79.90 / kg v akci, takže se slevou 70% Kč 24.00 / kg), etc. etc. etc. Levně se dá, na večír, koupit i takový to český zelí, Choux, červená řepa, jiná kořenová zelenina atp.
Samozřejmě, abys sehnal všecko za ty ceny, co jsem Ti vypsal, tak budeš každej večír objíždět celý město a musíš být připraven improvisovat z toho, co zrovna bude v akci, a v té velké slevě (někde bejvá i 90%!). Ovšem otázka nezněla, bylo-li by to ekonomické (časově i cestováním: nebylo!), otázka zněla, je-li to možné.
Tejden rozhodně a nic tělu chybět nebude. Jenom, frajere, musíš taky něco umět těma hnátama, podle „Vlasty“ to fakt nenavaříš! 👌😅
0
před 265 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zjentek takže v případě, že pětikolka vypne některým spoluobčanům podporu tak se to nechá zvládnout.
Plebs mám to docela z ruky a tak abych se vůbec najedl mnohem více mě drtí to palivo taky pro ty nákupy no a teď zase nově BŮHVÍ PROČ o korunku tím pádem auťák prožere rozhodně více než moje maličkost.
Pepa25
Děkuji za odkaz 😉
Pětistovka na týden? Možná za to peněženka poděkuje, ale zdraví
rozhodně ne
https://medium.seznam.cz/clanek/martina-jarolimkova-petistovka-na-tyden-mozna-za-to-penezenka-
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |