Délka uzení, použité dřevo, teplota, paření a další.
Doplňuji:
Tak schválně: surové klobásky jsou vyrobeny pouze z vepřového bůčku
s dodatkem plecka, koření a střevo je o průměru 32 mm a chci,aby
klobásky byly brzy hotové. Co poradíte? Gecco, já to znám, ale co ostatní,
kteří jsou adepti na uzenářské umění! http://postimg.org/image/pwj4z0d53/
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Lamalam, gecco před 3519 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Udím cca 6 – 8 hodin, bukovým dřevem. Nepoužívám ovocné dřeviny. Dávám do mírně vyhřáté udírny. Na závěr přidávám kousek jalovcové větvičky. Délka uzení je závislá na konkrétní udírně. Psal jsem o teplém uzení. Při studeném je to trošku jinak.
0 Nominace Nahlásit |
Maso nakládám na ´co nejdýl´ (klidně měsíc, když to počasí dovolí) do soli a česneku (nepoužívám rychlosůl ani cukr).
Udím na buku míchaném se švestkou (převaha buku), dřevo bez kůry, na
závěr obvykle přidávám pár větviček jalovce.
Délka uzení – jak co (jen vepřové)
Abych dosáhl tak nízké teploty studeného kouře, pařím a nebo částečně přikládám dřevo namočené – předem ale nechám maso ve vytopené udírně dobře prohřát.
Ale netuším, jestli jsem ti s něčím ´pomohl´ – tohle určitě
znáš…
😉
Doplňuji:
Brzo hotové – máš proleželou náplň?
Tak je vyvěs (nech oschnout), mezitím roztop udírnu na 120°+, pak zavři
přívod kouře z topeniště, dej klobásky do udírny, nech prohřát (půl
hodiny?), pak otevři topeniště a udržuj teplotu 90–95°C.
Hodinku či hodinkuapůl nato můžeš první servírovat – nebudou vyuzené,
ale ´ovoňané´ jo a ´uvařené´ taky…
😉
Ale je to zvěrstvo…
😉
Upravil/a: gecco
0 Nominace Nahlásit |
Nejedená se o vychytávku, nýbrž změnu suroviny.
Vyzkoušej udit králíka, nebo kachnu 😉 Udí se to stejně jako kuřata a
výsledek příjemně překvapí.
0 Nominace Nahlásit |
Každý má své vychytávky,já dávám zásadně uzenou papriku,ta dá ten správnej šmak.
0 Nominace Nahlásit |
Na uzení mě zajímá pouze výsledný produkt, samotného procesu se neúčastním. Vím jenom, že táta používá mj. i olšové dřevo.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 3519 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |