Avatar uživatele
anonym

Vy, kteří udíte maso nebo klobásky, máte nějaké vychytávky?!

Délka uzení, použité dřevo, teplota, paření a další.
Doplňuji:
Tak schválně: surové klobásky jsou vyrobeny pouze z vepřového bůčku s dodatkem plecka, koření a střevo je o průměru 32 mm a chci,aby klobásky byly brzy hotové. Co poradíte? Gecco, já to znám, ale co ostatní, kteří jsou adepti na uzenářské umění! http://postim­g.org/image/pwj4z0d53/

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Lamalam, gecco před 3519 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Udím cca 6 – 8 hodin, bukovým dřevem. Nepoužívám ovocné dřeviny. Dávám do mírně vyhřáté udírny. Na závěr přidávám kousek jalovcové větvičky. Délka uzení je závislá na konkrétní udírně. Psal jsem o teplém uzení. Při studeném je to trošku jinak.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Maso nakládám na ´co nejdýl´ (klidně měsíc, když to počasí dovolí) do soli a česneku (nepoužívám rychlosůl ani cukr).

Udím na buku míchaném se švestkou (převaha buku), dřevo bez kůry, na závěr obvykle přidávám pár větviček jalovce.
Délka uzení – jak co (jen vepřové)

  • čisté maso (kýta, karé, ale i koleno) cca 24–36 hodin, studeným kouřem (okolo 30°C), na závěr tak na hodinu-dvě zvýším teplotu těsně pod 100°C (maso se ´uvaří´)
  • drobné maso s kostí (typicky žebra, křížová kost) cca 6–10 hodin, studeným kouřem
  • bůček,špek cca 12–18 hodin, studeným kouřem, bůčky na závěr opět ´uvařím´
  • klobásy (salám, sýr) cca 6–10 hodin, studeným kouřem

Abych dosáhl tak nízké teploty studeného kouře, pařím a nebo částečně přikládám dřevo namočené – předem ale nechám maso ve vytopené udírně dobře prohřát.

Ale netuším, jestli jsem ti s něčím ´pomohl´ – tohle určitě znáš…
😉

Doplňuji:
Brzo hotové – máš proleželou náplň?
Tak je vyvěs (nech oschnout), mezitím roztop udírnu na 120°+, pak zavři přívod kouře z topeniště, dej klobásky do udírny, nech prohřát (půl hodiny?), pak otevři topeniště a udržuj teplotu 90–95°C.
Hodinku či hodinkuapůl nato můžeš první servírovat – nebudou vyuzené, ale ´ovoňané´ jo a ´uvařené´ taky…
😉
Ale je to zvěrstvo…
😉

Upravil/a: gecco

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
www

Nejedená se o vychytávku, nýbrž změnu suroviny.
Vyzkoušej udit králíka, nebo kachnu 😉 Udí se to stejně jako kuřata a výsledek příjemně překvapí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Každý má své vychytávky,já dávám zásadně uzenou papriku,ta dá ten správnej šmak.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Na uzení mě zajímá pouze výsledný produkt, samotného procesu se neúčastním. Vím jenom, že táta používá mj. i olšové dřevo.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek