Doplňuji:
Lisování za studena je takové lisování, které probíhá jen a pouze vahou
vlastní lisované hmoty. Takže nahoře se sypou olivy, spodní vrstvy se pod
tíhou samovolně lisují a tak dole vytéká ten super olejíček 🙂. Tlakem
vzniká teplo a to již není lisování za tudena.
Čili olej lisovaný za studena je té nejvyšší kvality.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, aramah, flodur, elektrikář, Pavluška před 5111 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Viděla jsem to v lisovně v Řecku – olivy se myjí zbavují listí a
pak i s peckami se drtí mezi velikými žulovými plochými kameny , pak se
odstřeďují a drť se znovu zpracovává na podřadnější oleje až 2 –4
kvality.Je to zdlouhavý proces, kdo to viděl ,tak je mu jasné proč je extra
virgin drahý protože z várky, která se lisuje je tak 15% oleje.Kdo bude
mít možnost navštívit tyto lisovny tak opravdu neváhejte, v horských
vesničkách jsou i malé soukromé lisovny oleje.
Doplňuji:
http://img.nadapenny.com/t20/10312/nadap110348859030230.jpg
tato lisovna se nachází na Thassosu v Potosu
Upravil/a: hanulka11
5Kdo udělil odpovědi palec? ReHu, annas, flodur, elektrikář, briketka10
před 5111 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
EXTRA PANENSKÝ
musí projít chuťovou zkouškou s nejvyšším hodnocením ze všech
olejů
olej získávaný z oliv zásadně a vždy mechanickým lisováním bez
použití chemie: olivy se myjí, drtí, lisují a získané oleje se filtrují
(z estetických důvodů, po vylisování bývají totiž přirozeně
zakalené)
extra panenský olivový olej je čistým a přírodním extraktem z oliv a
proto „králem“ mezi olivovými oleji
je vhodný pro studenou i teplou kuchyni
jeho kyselost nesmí překročit 0,8% – maximální povolená hranice
(Parametr kyselosti je ukazatelem kvality olivového oleje. Kyselost je
měřitelná pouze laboratorně, takže spotřebitel ji při ochutnání oleje
nerozpozná. Označení „extra panenský" ale zaručuje, že olej splňuje
všechna požadovaná kvalitativní kritéria.)
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |