Avatar uživatele
ReHu

Víte, jaké to je lisování olov.oleje za studena? Na otázku mě přivedla skorcovaz.

Doplňuji:
Lisování za studena je takové lisování, které probíhá jen a pouze vahou vlastní lisované hmoty. Takže nahoře se sypou olivy, spodní vrstvy se pod tíhou samovolně lisují a tak dole vytéká ten super olejíček 🙂. Tlakem vzniká teplo a to již není lisování za tudena.
Čili olej lisovaný za studena je té nejvyšší kvality.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: ReHu

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, aramah, flodur, elektrikář, Pavluška před 5111 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Viděla jsem to v lisovně v Řecku – olivy se myjí zbavují listí a pak i s peckami se drtí mezi velikými žulovými plochými kameny , pak se odstřeďují a drť se znovu zpracovává na podřadnější oleje až 2 –4 kvality.Je to zdlouhavý proces, kdo to viděl ,tak je mu jasné proč je extra virgin drahý protože z várky, která se lisuje je tak 15% oleje.Kdo bude mít možnost navštívit tyto lisovny tak opravdu neváhejte, v horských vesničkách jsou i malé soukromé lisovny oleje.
Doplňuji:
http://img.na­dapenny.com/t20/103­12/nadap110348859­030230.jpg

tato lisovna se nachází na Thassosu v Potosu

Upravil/a: hanulka11

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
hanulka11

EXTRA PANENSKÝ
musí projít chuťovou zkouškou s nejvyšším hodnocením ze všech olejů
olej získávaný z oliv zásadně a vždy mechanickým lisováním bez použití chemie: olivy se myjí, drtí, lisují a získané oleje se filtrují (z estetických důvodů, po vylisování bývají totiž přirozeně zakalené)
extra panenský olivový olej je čistým a přírodním extraktem z oliv a proto „králem“ mezi olivovými oleji
je vhodný pro studenou i teplou kuchyni
jeho kyselost nesmí překročit 0,8% – maximální povolená hranice (Parametr kyselosti je ukazatelem kvality olivového oleje. Kyselost je měřitelná pouze laboratorně, takže spotřebitel ji při ochutnání oleje nerozpozná. Označení „extra panenský" ale zaručuje, že olej splňuje všechna požadovaná kvalitativní kritéria.)

před 5111 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek