Avatar uživatele
tom004

Víte jaké to bylo jídlo, „kraple smažené“ ?

Doplňuji:
Děkuji, vdolky znám,ale,že se jim říkalo kraple,je a nejen pro mne, novinka. ještě jednou dík.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? panenka, vagra, iceT, Kerberus, hanulka11, hajanda před 5016 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Dělávala je moje babička. Kraple-pečivo (většinou čtverečky), které se někdo smažilo jako koblihy, jinde se kraple pekly v troubě. Nafoukly se, obalovaly často ve skořici.Možná v jiné oblasti se podávaly jinak.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
panenka

Kraple jsou taštičky tak to bude si myslím taštičky smažené na které se pak dává cibulka

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hanulka11

kraple/v nářečí/ jsou vlastně /vdolky,kobli­hy/smažené , zvlášť nyní v masopustu podávané
Doplňuji:
Nejstarší zmínka o v Čechách slaveném masopustu pochází již ze 13. století. Koblihy (vdolky, kraple či šišky) se začínaly smažit na tzv. tučný čtvrtek (poslední čtvrtek masopustu). Hospodyňky si na nich dávaly záležet a plnily je rozličnými náplněmi, např. marmeládou, mákem a povidly. Koblihy se staly dárkem pro fašankovníky, babkovníky, masopustníky i maškarádníky, kteří obcházeli vesnice a zpívali veselé

Upravil/a: hanulka11

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vagra

Jsou to koblihy /z něm. krapfen – kobliha./
Ve Slezsku to jsou „kreple“

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
panenka

Nemáte vůbec zač děkovat 🙂

před 5016 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kerberus

Panenko,děkuji za body.Dám zítra.

před 5016 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek