Avatar uživatele
Kepler

Víte, co je to slezská vařonka?

Překvapilo mě už dřív, že to ani na Moravě moc neznají. A přitom je to tak lahodné a zahřívající alkoholické pití. Na Vánoce jak stvořené. Šípková Růženka by zavětřila a na nějakého blbého prince s našpulenými rty by se vykašlala. Pokud máte zájem, napíšu recepis.

Vařonka je známá hlavně ve Slezsku a částečně taky na Valašsku. Receptů je povícero, v diskuzi přidávám jak ji dělám já.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? marci1, jirka F, aliendrone před 1801 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
zjentek

Jistě! Bez vařonky si my, praděcka prvních havířů, život nedovedeme ani představit!

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Nikdy jsem se tím nesetkal, nemám tušení co to je. Nějaký „šípkový likér“ nebo podobný dryák? (usuzuji dle té Růženky) On už ti je normální svařák sprostý? I ty jeden… ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Klaproth

Slezskou neznám, pil jsem to v Zubří a tam tomu říkali valašská vařonka.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pepa25

Nevíme, ale umíme si to najít 😉

Zdroj: https://ostra­va.rozhlas.cz/jak-se-vari-varonka-6955879

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Ano vím. Mám část rodiny na Valašsku

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

Kdysi dávno jsem to pil, ale pamatuju to jen mlhavě. Není v tom náhodou vejce ?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nyjono

Vím. Díky Odpovědím.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Nejdřív nechám zkaramelizovat cukr do barvy světlejšího medu, pak zaliji vodou, přidám celou skořici, pár hřebíčků a sušenou pomerančovou kůru (nejlépe z bio pomerančů). Povařím asi 1/4 hodiny. Nakonec zaliju vodkou.
Super na zahřátí a rychlý drak jak vidle!

před 1801 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Nepřidáváš do karamelu med??? A bez badyánu a novýho koření??? Tak to NENÍ vařonka! D;D;D;

před 1801 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Klaproth

Kepler > Valach a zalejvá to vodku? Slivovice by nebyla?

před 1801 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Já pocházím ze Slezska, na Valachoch jsem se jenom naturalizoval. Ten recept je originál z Karvinska. Někde dokonce dávají režnou. Slivovicu taky dávají, ale mně tam nesedí.

před 1801 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Chlapi, NEJ VAŘONKA je ta, kdy ingredience nakonec zalejeme poctivou STAROREŽNOU! (Režná je taky cool.)

před 1801 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Můjtytondo – badyán, nové koření, med a navrch režná? To je příliš mnoho chutí najednou. Není ten recept od magistra Kellyho, když se v alchymystické dílně u dvora císaře Rudolfa snažil udělat projímadlo?

před 1801 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek