Vařonka je známá hlavně ve Slezsku a částečně taky na Valašsku. Receptů je povícero, v diskuzi přidávám jak ji dělám já.
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? marci1, jirka F, aliendrone před 1801 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Jistě! Bez vařonky si my, praděcka prvních havířů, život nedovedeme ani představit!
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, marci1, Kepler, aliendrone
před 1801 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nikdy jsem se tím nesetkal, nemám tušení co to je. Nějaký „šípkový likér“ nebo podobný dryák? (usuzuji dle té Růženky) On už ti je normální svařák sprostý? I ty jeden… ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Slezskou neznám, pil jsem to v Zubří a tam tomu říkali valašská vařonka.
0 Nominace Nahlásit |
Nevíme, ale umíme si to najít 😉
Zdroj: https://ostrava.rozhlas.cz/jak-se-vari-varonka-6955879
0 Nominace Nahlásit |
Kdysi dávno jsem to pil, ale pamatuju to jen mlhavě. Není v tom náhodou vejce ?
0 Nominace Nahlásit |
Nejdřív nechám zkaramelizovat cukr do barvy světlejšího medu, pak
zaliji vodou, přidám celou skořici, pár hřebíčků a sušenou
pomerančovou kůru (nejlépe z bio pomerančů). Povařím asi 1/4 hodiny.
Nakonec zaliju vodkou.
Super na zahřátí a rychlý drak jak vidle!
Já pocházím ze Slezska, na Valachoch jsem se jenom naturalizoval. Ten recept je originál z Karvinska. Někde dokonce dávají režnou. Slivovicu taky dávají, ale mně tam nesedí.
Chlapi, NEJ VAŘONKA je ta, kdy ingredience nakonec zalejeme poctivou STAROREŽNOU! (Režná je taky cool.)
Můjtytondo – badyán, nové koření, med a navrch režná? To je příliš mnoho chutí najednou. Není ten recept od magistra Kellyho, když se v alchymystické dílně u dvora císaře Rudolfa snažil udělat projímadlo?
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |