Avatar uživatele
Karelcz

Vadí masu při sušení mráz?

Když pověsím salám na temné větrané misto, tak se skvěle suší… Ale kdyz to bude v zimě a namrzne. Vadí to?

Zajímavá 0 před 3025 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Ano, vadí. Mráz je sviňa!

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Nevadí, je-li mráz tzv. „suchý“ Je to jeden z nejúčinnějších prostředků sušení masa a od nepaměti jej využívají Indiáni a Innuité. Je to dokonale konzervované maso, ať už rybí, nebo jiné. Dá se jíst i po půl roce, akorát to chce mít všechny zuby a silné čelisti.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dr.luha

Sušení mrazem je běžně používaná šetrná metoda dehydratace – tzv.lyofilizace. Salámu to nevadí, protože už v něm žádné živé buňky nejsou, takže k destrukci určitě nemůže docházet.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Kepler, on se ptá na salám, tedy výrobek již zpracován. Strč salám do mrazáku, kde je „suchý mráz“ a přeji ti dobrou chuť.
P.S. Viděl jsem spousta indiánek, ale netočily se za krutých mrazů. To spíše v Rusku takto sušili syrové maso!

před 3025 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

V mrazáku je –18. Tazatel se ptal na trvanlivý salám, myslím. Protože by někam nechal viset nějaký šunkový podvod, tak se mu to za 3 dny zkazí. Hlavně se ptal na maso. Tento způsob sušení je dodnes rozšířená všude po severu Ruska, v Evropě i Kanadě.

před 3025 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek