O c e t znali již národové v šerém dávnověku, činí se o něm
zmínka v bibli a také Římané a Egypťané jej znali. Tehdy připravovali
jej z vína, které nechali zkysnouti.
Nyní připravuje se převážně ocet zředěním kyseliny octové která
vyrábí se z dřevěného octa, povstávajícího při suché destilaci
dřeva. Ocet v domácnosti obsahuje 4—5% kyseliny octové Dřív vyráběl se
ocet výhradně okysličováním líhu, působením octových bakterií.
Tekutina obsahující líh nechávala se pozvolna stékati po dřevěných
hoblovačkách, umístěných ve zvláštních věžích a
zdola protahoval proud vzduchu.
Podle původu rozeznáváme vinný, pivní a ovocný ocet.
Ocet má vlastnosti konservující a používá se ho proto k nakládání
zeleniny, rajských jablíček a hub. V reformní kuchyni od se nepoužívá,
nýbrž pouze citronové šťávy. Ocet sám trávení
nepodporuje, kdežto citronová kyselina, jak jsme se již zmínili, činí.
Kuchyň jest místem, kde žena nebo paní domácnosti ztrácí polovinu svého
života. Proto musí si zvoliti místo přívětivé, světlé. Kuchyň má
dýchati čistotou. Zařiďte si kuchyň prakticky s moderním nádobím,
pěkným sporákem (s ohřívačem vody)! Na to nelitujte peněz!
Spižírna má míti dobré větrání, lehce čistitelné regály na zásoby
potravin a kuchyňského nádobí. Prádlo, šaty, boty a mokré hadry do
špižírny nepatří. Lednička jest pro domácnost v létě pravým
dobrodiním.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? kropitko před 5080 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Česká kuchině prochází razantními změnami praktycky pořát, ale největší reforma přišla po pádu komunismu.
0
před 5074 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |